Nem hagyják unatkozni Kásler Miklóst

Nem hagyják unatkozni Kásler Miklóst

Kásler Miklós (Forrás: Kásler Miklós/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ugyan miniszter a mostani ciklusban már nem lett a 72 éves Kásler Miklós, azért róla sem feledkeztek meg: miniszterelnöki biztossá nevezte ki őt Orbán Viktor ősszel. Hogy ezért mekkora fizetés jár, eddig nem lehetett tudni, ugyanis a kinevezéséről szóló rendelet csak arra a jogszabályra hivatkozott, amely szerint az összegről a miniszterelnök dönthet. A Magyar Hang így közérdekűadat-igényléssel fordult a Belügyminisztériumhoz. Kiderült, Kásler havi bruttó több mint másfél millió forintot kap. 

Még a szeptemberi Hivatalos Értesítőben jelent meg, hogy a korábbi emberierőforrás-minisztert, Kásler Miklóst „a licenc képzés továbbfejlesztéséért, valamint az egészségügyi szakmai továbbképzés rendszerével kapcsolatos kormányzati feladatokban való közreműködésért felelős miniszterelnöki biztossá” nevezi ki a kormányfő. Ez azt jelenti, az egykori miniszternek kell áttekintenie a szakorvosok, szakfogorvosok, szakgyógyszerészek és szakpszichológusok licencképzési rendszerét. Ezenfelül közre kell működnie az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítéssel rendelkező személyek szakmai továbbképzési rendszerét érintő szakmai koncepciók kidolgozásában. Kásler tevékenységét a miniszterelnök az egészségügyért felelős miniszter – tehát Pintér Sándor, a belügyi tárca vezetője – útján irányítja. A volt miniszternek nem kell egyedül dolgoznia: munkáját háromfős titkárság segíti. Mint a Magyar Hang a Belügyminisztériumtól megtudta, Kásler feladata ellátásáért egészen pontosan havi bruttó 1 535 800 forintot kap.

Az egykori tárcavezető kinevezésének feltehetően nem mindenki örült. Ugyanis miután kinevezése nyilvánosságra került, egy rejtélyes poszt bukkant fel a Magyar Orvosi Kamara (MOK) közösségi oldalán. Ebben mindenféle magyarázat nélkül annyit írtak: „Alkalmatlan (Márk 4.9)”. Az általuk említett bibliai idézet pedig az alábbi: „És monda nékik: A kinek van füle a hallásra, hallja”. A Telex megkereste a kamarát azzal kapcsolatban, pontosan kire vonatkozik a bejegyzés, de azt a választ kapták, hogy a poszthoz nem kívánnak semmit hozzátenni. A lap akkor konkrétan arra is rákérdezett, a poszt reakció-e Kásler Miklós tegnapi miniszterelnöki biztosi kinevezésére, de a MOK ezt nem erősítette meg – igaz, nem is cáfolta. Kásler egyébként miniszterelnöki biztosi munkája mellett sem unatkozik. Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter november elején jelentette be, hogy a Magyarságkutató Intézet tiszteletbeli elnökévé nevezte ki Káslert, aki Horváth-Lugossy Gábor főigazgató munkáját segíti az intézmény élén. Érdekesség, hogy Kásler maga alapította az intézetet még 2019-ben.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022. december 2-ai nyomtatott lapszámában jelent meg.