Jócskán túlköltekezett a Magyarságkutató Intézet

Jócskán túlköltekezett a Magyarságkutató Intézet

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (j2), Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója (b2), Makoldi Miklós, a Magyarságkutató Intézet régészeti kutatóközpontjának vezetője (b) és Neparáczki Endre, a Magyarságkutató Intézet archeogenetikai kutatócsoportjának igazgatója (j) a székesfehérvári osszárium ásatásainak eredményéről tartott sajtótájékoztatón a minisztériumban 2022. április 13-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyarságkutató Intézet félmilliárd forinttal többet költött tavaly a tervezettnél – vette észre az Mfor a zárszámadásban. Az intézet 2021-re előirányzott költségvetési kiadásai évközben 1,315 milliárd forintról 3,017 milliárdra nőttek, de végül „csak” 1,808 milliárdot költöttek, azaz 493 millió forinttal haladták meg a tervezett összeget.

A dokumentum szerint tavaly hat fontos projekteket irányoztak elő, például Mátyás király azonosítását, a hun fejedelmi sírok felkutatását Mongóliában, vagy a Kárpát-medence népességének archeogenetikai vizsgálatát. De 29 kiadványt is kiadtak az év során, melyből hét Trianonnal foglalkozik. Emellett három kiállítást, és 16 tudományos konferenciát is rendeztek 2021-ben.

780,7 millió forint a munkatársak személyi juttatásaira ment el (2019-ben még csak 55 fős volt a személyi állomány, ami 2020-ban már 82-re, 2021-ben pedig 93-ra duzzadt). 67,2 millió forintot pedig megbízási díjakra, szerzői munkadíjakra, illetve reprezentációs kiadásokra fizettek ki. De az intézet beruházásokra is többet költött a terveknél: a 2021-re tervezett 30,6 millió forint helyett 58,1 milliót.

November 7-én Kásler Miklós volt Emmi-minisztert kinevezték az általa, tárcavezetői időszaka alatt létrehozott intézet tiszteletbeli elnökévé.