A Magyarságkutató Intézet elnöke lett Kásler Miklós

A Magyarságkutató Intézet elnöke lett Kásler Miklós

A Magyarságkutató Intézet tiszteletbeli elnökévé nevezi ki Csák János Kásler Miklóst (Forrás: Csák János/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem maradt sokáig munka nélkül Kásler Miklós, aki 2022-ig az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezette. Csák János kulturális és innovációs miniszter ugyanis a Magyarságkutató Intézet tiszteletbeli elnökévé nevezte ki, így a jövőben Horváth-Lugossy Gábor főigazgató munkáját segítheti az intézet élén. – Munkájához sok erőt, kitartást és jó egészséget kívánok! – írta Csák János.

Kásler Miklós nevéhez fűződik az őstörténet-kutatás megújítása céljából 2019 elején 800 millió forintos költségvetéssel létrehozott Magyarságkutató Intézetet, amely a meghatározása szerint a honfoglalás előtti magyar történelem, a magyar őstörténet és középkor interdiszciplináris vizsgálatával, néprajzi és népzenei kutatással, oktatással, kulturális és zarándoklatturizmus szervezésével foglalkozik, de feladata „a korai magyar történelem helyének vizsgálata a XXI. századi magyar önazonosságtudatban”. Működését a kezdetektől botrányok szegélyezik. Az egyik legemlékezetesebb vihar a 907-es pozsonyi csatát feldolgozó filmjéhez fűződik, amelyet 2020 végén mutattak be. Grandiózus, a nemzettudatot és az önbecsülést erősítő alkotásnak szánták, de az alacsony költségvetésű – összesen valamivel több mint nettó 11,6 millió forintból készült –, az 1990-es évek alacsonyabb minőségű számítógépes játékainak vizuális világát idéző film történelmi hitelessége és forráskezelése miatt került a kritikák kereszttüzébe, és vált nevetség tárgyává.