Nem jut be a Színművészetire, máshol dolgozik az új kancellár

Nem jut be a Színművészetire, máshol dolgozik az új kancellár

A színművészeti chartája a Parlamenten (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkezdte a munkát a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új vezetése, miközben a hallgatók elbarikádozták a bejáratot és a dolgozók sztrájkolnak – erről Szarka Gábor, az SZFE újonnan kinevezett kancellárja beszélt pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Mint a műsorban elhangzott, az új vezető első alkalommal nem tudott bejutni az SZFE Vas utcai épületébe, azóta a hallgatók az egyetem Szentkirályi utcai épületét is blokád alá vették. Szarka Gábor arról beszélt, hogy a helyzet nem egyszerű, de természetesen megkezdte a munkát, ahogyan a két rektorhelyettes is. Már megtartotta az első eligazítást a közvetlen beosztottjainak egy külső helyszínen. Belépett az egyetem levelezési rendszerébe is, tehát tud kapcsolatot tartani a bent lévőkkel.

Elmondta: a helyzetet nem próbálják meg erőszakkal megoldani, külső helyszínről igyekeznek végezni a munkát, információhoz jutni, döntéseket hozni. Célszerűbb lenne tárgyalni a bent lévőkkel, de erre kevés lehetőség van. Azért amit tudunk, megteszünk – jegyezte meg.
Mint mondta, nyolc követelést fogalmazott meg a sztrájkbizottság, ebből 6-ot a fenntartóval szemben, ezekkel munkáltatóként nem tudnak foglalkozni. Amivel igen, az a fizetésemelési igény, ezt meg is emelték, a kért 10 százalék helyett 15 százalékos bérfejlesztést határoztak meg januártól. Ennek ellenére a sztrájkbizottság nem fogadta el a feltételeiket.


Elmondta: a sztrájkbizottsággal kapcsolatban állnak, e-mailen kommunikálnak. Azt, hogy mi a konkrét, tényleges céljuk, ezek után nehezen tudom megfogalmazni – tette hozzá. Szarka Gábor szerint van egy masszív többség, amely nyugalmat, békét szeretne, valamint azt, ha az egyetemen elindulna a normális élet.

Emlékeztetett arra, hogy csütörtökön Gulyás Gergely miniszter bejelentette, jövő évre megduplázódik az egyetem költségvetése. Olyan fejlesztések, olyan fejlődés tudna elindulni a következő években, amely az egyetem történetében még nem nagyon fordult elő –hangsúlyozta, hozzátéve: nem lehet tudni, hogy a bent lévő tiltakozók mire mondanak nemet.

Mint mondta, az új vezetés és a kuratórium mindent elkövet, hogy a helyzetet párbeszéddel megoldja, de erre most nincs fogadókészség. Ez a helyzet a működést is veszélyezteti – emelte ki, hiszen aláírni sem tudja a dokumentumokat. Kifejtette: szerinte előbb-utóbb a mérsékelt és a kompromisszumkészséggel párbeszédre nyitott embereknek, munkavállalóknak, tanároknak hallatni kellene a hangjukat, annak érdekében, hogy legyen kivel egyáltalán, „az agresszivitást és a blokádot félretéve, értelmesen tárgyalni”.

A fenntartó, illetve a minisztérium eddigi tárgyalási hajlandóságára a Színművészeti Egyetem hallgatói és oktatói másképpen emlékeznek, mint az új kancellár, aki korábban honvédelmi miniszteri biztosként dolgozott, a rangja pedig pedig gépkocsizó lövész ezredes, és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen egy évig főigazgató volt. A 24.hu cikkében emlékeztet:  az illetékes minisztérium az egyetem kéréseit figyelmen kívül hagyva, hatalmi pozícióból döntve nevezett ki kuratóriumot és új rektorhelyetteseket, a hallgatók által megfogalmazott feltételek közül egyik sem valósult meg. A tárgyalások esélytelenségéről részletesen beszámolt nemrég a Válaszonline-nak adott interjújában Novák Eszter oktatásért felelős rektorhelyettes.

Az új kancellárról nemrég a hvg közölt portrét.