Átlátszló: Nem tetszik a paksi ellenzéknek az ártér beépítése

Átlátszló: Nem tetszik a paksi ellenzéknek az ártér beépítése

A paksi atomerőmű 2021. szeptember 10-én. (MTI/Kiss Dániel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Félmillió köbméter talajjal fel kellene tölteni az árteret és letarolni a fákat a paksi Duna-part ártéri területén, de az önkormányzat fideszes többsége nem értette az ezzel kapcsolatos kételyeket. Szabadidőparkot és atomerőmű-látogatóközpontot tervez a területen egy állami vállalat – számol be az Átlátszó.

„Nem értem ezt a finyákolást, hogy mi a fene baj van közel egy milliárd forinttal meg egy ártérrel” – fakadt ki a paksi képviselő-testület egyik Fidesz-KDNP-s tagja, amikor ellenzéki képviselők egy testületi ülésen azt firtatták, hogy miért akar eladni az önkormányzat egy 12 hektáros, Duna-parti, ártéri területet egy állami vállalatnak, és mi épülne oda.

Minderre a testületi ülésen nem derült fény, ugyanakkor egy későbbi tanulmánytervből kiderül, hogy egy szabadidőparkot és atomerőmű-látogatóközpontot álmodtak a területre. Kis nehézséget jelent azonban, hogy ehhez méterekkel fel kellene magasítani, vagyis nagyjából félmillió köbméter talajjal fel kellene tölteni az árteret.

Az elképzelés szerint ezt a hatalmas földmennyiséget a Paks II építési területről hordanák oda, a park kialakítását pedig természetesen az államkasszából finanszíroznák. Ugyanakkor sem a képviselő-testületi üléseken, sem a nyilvánosság előtt nemigen esett szó arról, hogy a terület feltöltése azzal járna, hogy szinte teljesen letarolnák a fákat a Duna-partról.

A részletek az Átlátszló cikkéből megismerhetőek.

 

Címkék: atomerőmű, Paks