Népszava: Roham indult a közmunkáért

Népszava: Roham indult a közmunkáért

Közmunkások Pálmajoron (Képünk illusztráció) (Fotó: Pálmajor önkormányzatának honlapja)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Húsz-harminc százalékkal kellene emelni a közmunkásokra szánt idei keretet, máskülönben nagyon sokaknak kell majd szembenézniük a mindennapi éhezés és nélkülözés veszélyével – kongatta meg a vészharangot a Népszavában Vécsi István, a Közmunkás Szakszervezet elnöke, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ricse polgármestere.

Szavai szerint a korábbi 180 milliárd forint helyett az idén már csak 140 milliárd forintot szánt a kormány közmunkaprogramokra, részben arra hivatkozva, hogy az elsődleges munkaerőpiac felszívja a közmunkások egy részét. – Csakhogy most épp ők, a kevésbé iskolázottak kerültek első körben az utcára a járvány miatt bezárt üzemekből: őket az önkormányzatok az eleve lecsökkentett létszám és pénzügyi keret miatt nem tudják újból felvenni közmunkára, így ellátatlanul maradnak – tette hozzá.

Egy Kaposvár melletti, a cikk szerint kormánypárti érzelmű faluvezető arról beszélt, hogy március vége óta öt helybéli jelezte neki, megszűnt vagy megszűnik a munkahelye, s szeretne visszatérni közmunkásnak. Ez pedig ott óriási gondot jelent, hiszen jelenleg összesen kilenc közmunkást foglalkoztathatnak.

Az eddig ismertté vált válságkezelő csomagokban nem került szóba a közfoglalkoztatás, országos szinten így csak az eredetileg az idei évre tervezett 140 milliárd forintos kerettel lehet számolni, ami százezer ember közmunkás bérének kifizetésére elegendő. A járvány miatt azonban szakértők szerint legalább húsz-harmincezerrel többen szorulnának rá az elkövetkező hónapokban ilyen fajta foglalkoztatási ellátásra.