Egyelőre nincs remény a digitális rádiósugárzás újraéledésére

Egyelőre nincs remény a digitális rádiósugárzás újraéledésére

NMHH (Forrás: NMHH Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt két és fél évben sem lett nagyobb a kereslet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerint a digitális rádiózás iránt, így nincs szó arról, hogy újraindulna a DAB+ rádiós sugárzás Magyarországon – ez derült ki az NMHH tájékoztatásából, amelyet lapunk érdeklődésére küldtek.

A digitális rádiósugárzás 2020 szeptemberében szűnt meg még Karas Monika NMHH-elnöksége idején, miután lejárt a hatóság és az akkor állami tulajdonban álló Antenna Hungária Zrt. közötti szolgáltatási szerződés, amelyet nem hosszabbítottak meg. A Budapest környéki digitális rádiós műsorszórás így a kísérleti státuszból nem lépett tovább, nem vált országossá, sőt: a döntés következtében megszűnt a szolgáltatás Magyarországon. Akkor egyébként az állami rádiók műsorai mellett az Inforádiót, a Katolikus rádiót és Klubrádiót lehetett fogni a DAB+ szolgáltatás vételére alkalmas készülékekkel (a Klubrádiónak azóta megszüntette a hatóság az analóg frekvencián történő sugárzását is, 2021 februárja óta csak az interneten hallható). Ugyanakkor a hagyományos rádiók nem is voltak képesek fogni ezt a digitális sávot, a DAB-os készülékekért kezdetben borsos árat kértek, és nem is feltétlenül volt stabil a vétel a vételkörzetben sem, a technikai sajátosságok miatt.

Az NMHH a digitális rádiózás lekapcsolását 2020 őszén azzal indokolta, hogy „az elmúlt 12 év visszajelzései alapján sem a piaci, sem a hallgatói oldalról nem mutatkozott valós igény a digitális rádiózásra, ezért a hatóság most nem írt ki új pályázatot a frekvenciára” – írták akkor a lekapcsolásról beszámoló digitrendi.hu oldalnak. Azt is közölték a portállal, hogy ha mégis jelentkezne igény a digitális rádiózásra, bármikor kiírhat pályázatot a digitális rádiózáshoz szükséges hálózat üzemeltetésére.

2021-ben aztán távozott Karas Monika az NMHH éléről, utóda pedig Koltay András jogász lett. Az új elnök hivatalba lépése óta eltelt másfél év, a DAB+ lekapcsolása óta pedig két és fél esztendő. Miután továbbra is forgalmaznak DAB+ rádiós szolgáltatás vételére alkalmas eszközöket és egyre több, a vételre alkalmas rádióval szerelt autó is az országban, illetve időközben a felvidéki Pátria rádió is egyre több helyen fogható a szlovákiai DAB+ szolgáltatáson, kíváncsiak voltunk, változott-e az új elnök által vezetett médiahatóság véleménye a digitális rádiózásról.

Az NMHH azt közölte: az elmúlt években a tartalomszolgáltatók nem mutattak sem a hatóságnak, sem pedig a műsorszóró Antenna Hungária Zrt.-nek fizetőképes keresletet a digitális rádiózásra. Az NMHH folyamatosan kapcsolatban van a piac szereplőivel, rajtuk keresztül pedig a fogyasztókkal is. A fogyasztók mind a szolgáltatóknak, mind a hatóságnak, annak ügyfélszolgálatán keresztül jelezhetik igényüket az új digitális rádióműsorvételi lehetőség iránt – írták. Megjegyezték azt is: amikor a DAB+ hálózat 30 százalékos lefedettséggel Budapest környékén sugárzott rádióműsorokat, nem érkeztek a hálózatbővítési igények a hatósághoz.