Megszűnik a Pátria rádió középhullámú sugárzása

Megszűnik a Pátria rádió középhullámú sugárzása

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Szlovák Rádió és Televízió lekapcsolja a szlovákiai magyarságot kiszolgáló Pátria rádió középhullámú sugárzását január elsejétől. Ezt a Pátria rádió jelentette be a honlapján. Ezzel a nyitrai 1098 és a kassai 702 kiloherzes frekvenciákon szűnik meg a műsor továbbítása. A médiatársaság a döntést azzal magyarázta, hogy a középhullámú sugárzás már nem felel meg a kor követelményeinek, és állításuk szerint a vevőkészülékek nagy hányada nem is teszi lehetővé a középhullám vételét.

A Szlovák Rádió és Televízió az utóbbi évtizedben folyamatosan indította el URH-rádióadóit, emellett digitális DAB+ hullámsávon is megjelent. Eddig a vételi lyukak kitöltése érdekében működtek a Pátria rádió középhullámú adói. 2017-ben még ezzel, a vételi lyukak kitöltésével indokolták a Pátria Rádió középullámú sugárzásának megerősítését. Akkor növelték 10-ről 25 kW-ra a nyitrai adó teljesítményét, és újraindították a hallgatói panaszok után a rimaszombati 1521 kHz-es frekvencián sugárzó adót is.

Mivel a nyitrai és a kassai középhullámú adó is jól fogható Észak- és Északkelet-Magyarországon, a határon inneni hallgatók nagy része is búcsúzhat a műsoroktól. A rádió a témaválasztásai és megszólalói alapján szólt a magyarországi hallgatókhoz is. Az utóbbi években használt szlogenje rímel(t) erre: „Pátria rádió – A magyar közszolgálati rádió”.