Egyre nagyobb bajban a Csíki Sör

Egyre nagyobb bajban a Csíki Sör

Ingyen sörért és kolbászért tolongó tömeg a sörgyár udvarán 2019 szeptember végén (Fotó: Egyed Ufó Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Romániai bírósági iratokban bukkantunk rá arra: már nem csak a holland résztulajdonos kér csődeljárást a Csík Sört gyártója ellen. A perbe becsatlakozott hitelezőként a magyarországi Bohemian Financing Zrt. is, ugyanakkor egy másik eljárásban az egyik legnagyobb romániai üvegforgalmazó is végrehajtást kért.

Sokasodnak a felhők a NER kedvenc sörmárkája körül. Január végén mi írtuk meg először, hogy fizetésképtelenségre hivatkozva csődeljárást indított a cég ellen annak külföldi résztulajdonosa, a holland bejegyzésű Lixid Holding BV. Az eljárást furcsa időpontban, december 27-én indították a csíkszentsimoni Lixid Project SRL ellen – utóbbi gyártja a NER-közeli Csíki Sört.

A Heinekennel viaskodó székelyföldi sörgyárnak – amely miatt még törvény is született Budapesten – két tulajdonosa van, fele-fele arányban: Lénárd András mellett egy holland bejegyzésű cég, a Lixid Holding BV. Utóbbiról sokféle találgatás látott napvilágot, de egy 2017-ben megjelent HVG-s interjúban a szlovákiai Spisák Róbert azt mondta: a holland bejegyzésű vállalkozás a szlovákiai AZC.as tulajdona, és utóbbinak ő az elnöke.

Az ügyben az első tárgyalás február 28-ra volt kiírva, de a döntést a Hargita Megyei Törvényszék előbb április nyolcadikára, aztán huszonkettedikére halasztotta, mert valamelyik fél – vélhetően az alperes ügyvédje – kérésére időt kell hagyni „a vita békés rendezése érdekében.”

A békés rendezésre viszont egyre kevesebb esély látszik: a törvényszéki adatbázis szerint ugyanis hitelezőként becsatlakozott a csődeljárásba a magyarországi Bohemian Financing Zrt, ami mögött az Átlátszó szerint a NER-közeli milliárdos, Jellinek Dániel áll. Az üzletember a Forbes 2023-as listája szerint a 7. leggazdagabb magyar, 249,5 milliárdos becsült vagyonnal. A Csíki Sör helyzetét nehezíti, hogy a Boheminan Financing Zrt-t a Romániában nagyágyúnak számító bukaresti ügyvédek képviselik: a Ţuca Zbârcea & Asocaiţii iroda több, az országban jelen lévő multicéget is ügyfelei között tudhat.

Szintén a bírósági iratokból tudjuk, hogy egy másik eljárás is gondot okoz Lénárd András cégének: ők szintén a Hargita Megyei Bíróságon fellebbezték meg azt a végrehajtási eljárást, amelyet Románia egyik legnagyobb üvegforgalmazó cége, a Sarom Impex SRL indított február végén a sörgyár ellen – vélhetően azért, mert utóbbi nem fizette ki a számlákat.

A sörgyár egyébként négy éve folyamatosan veszteséges, és 2020 óta csökken az alkalmazottainak száma is – az utolsó cégbírósági jelentésben már csak 117 fő szerepel. Ami igazán nagy baj az, hogy a cégnek háromszor akkora adóssága van, mint az éves forgalma. Az adósságállomány 94,1 millió lej volt 2022 végén, vagyis 7,2 milliárd forint. Ez az alapítás óta hízik, az utolsó évben 7 százalékkal növekedett.