Visszavonták a Csíki Sör tulajdonosának diplomata-útlevelét

Visszavonták a Csíki Sör tulajdonosának diplomata-útlevelét

Lénárd András öt éve, az első Székely Fesztiválon a Millenárison. (Fotó: Fotó Archív)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országgyűlésben és a kormányban lett utóélete egy nemrég pulbikált cikkünknek. Vadai Ágnes DK-s-képviselő január 19-én nyújtott be írásbeli kérdést Szijjártó Péterhez a következő szöveggel:


„Tisztelt Miniszter Úr!

A magyarhang.hu portálon található »Magyar diplomataként kér büntetlenséget a Csíki Sör gyorshajtó tulajdonosa« című cikk szerint »idén január 7-én délután három órakor Lénárd András egy Bentley-vel 162 kilométer/óra sebességgel repesztett az Arad megyei Nagylak közelében az autópályán, azon a szakaszon, ahol egyébként százas korlátozás volt érvényben.«”

A luxusjárművet Lénárd András, a Csíki Sör tulajdonosa vezette. A lapunkhoz eljutott bizonyítékok szerint Lénárd nem nyugodott bele a büntetésbe és ügyvédjével fellebbezett, ebben pedig arra hivatkozik: ő magyar állampolgár, aki diplomata-útlevéllel is rendelkezik, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízottja.

 

Románia engedi a többes állampolgárságot, az viszont általános érvényű nemzetközi szabály mindenhol: ha egy adott ország állampolgárságával rendelkezik valaki, abban az országban nem hivatkozhat arra, hogy ő külföldi. Magyarán Lénárd András bárhol a világban lehet magyar diplomata, viszont Romániában nem – ott román állampolgár.

„Kérdezem Önt:
Miért van magyar diplomata-útlevele Lénárd Andrásnak? Ő a kormány »sördiplomatája« esetleg?”

A kérdésre február ötödikén Szijjártó Péter megbízásából Magyar Levente államtitkár válaszolt, de érdemi felelet helyett az írta: „a külgazdasági és külügyminiszter visszavonta Lénárd András diplomata-útlevelét, annak használatára a továbbiakban nem jogosult.”