Csíki Sör: két hónap haladék a csődeljárásban

Csíki Sör: két hónap haladék a csődeljárásban

A Csíki Sör gyártósora (Fotó: csikisor.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Február utolsó napján tartották az első tárgyalást abban a csődeljárásban, melyet a Csíki Sört gyártó cég, a csíkszentsimoni Lixid Project SRL ellen indított a vállalkozás résztulajdonosa, a holland bejegyzésű Lixid Holding BV.

Lapunk írta meg először a magyar sajtóban, hogy a törvényszéki iratok szerint a holland cég fizetésképtelenség miatt indította meg a csődeljárást – ráadásul nem csak a sörgyár, hanem Lénárd András többi vállalkozása ellen is perelnek. Szintén a román törvényszéki adatbázisban látszott, hogy tavaly júliusban eljárást indítottak a Csiki Reatil 2020 SRL, valamint a Pityoka Gyar SRL ellen. Utóbbi cégnév a chipszgyárat takarja, és az üzem létrehozásához és felépítéséhez mi, magyarországi adófizetők is jelentős összeggel, egész pontosan 1,7 milliárd forinttal járultunk hozzá.

Amikor január végén a cikkünk megjelent, rá néhány órára a Csíki Sör Manufaktúra Facebook-oldalán megjelent egy üzenet: „Relax! Nem vagyunk csődben! Részletek később.” Azóta több mint egy hónap telt el, de a részletekkel még mindig adósak. Több olyan romániai szakértővel beszélgettünk, aki járatosak a csődeljárással kapcsolatos ügyekben, és egyöntetűen az volt a véleményük: bár ezek az eljárások nyitottak a sajtó és az érdeklődők számára, az első tárgyalásra mégsem érdemes kiutaznunk Székelyföldre, mert jellemzően csak néhány percig tartanak: az érintett ügyvédje bead egy papírt és arra hivatkozva halasztást kér. A román törvényszéki ügyek portálja szerint hasonló történhetett most: a Hargita Megyei Törvényszék április nyolcadikára halasztotta a következő tárgyalást, mert valamelyik fél – vélhetően az alperes ügyvédje – kérésére időt kell hagyni „a vita békés rendezése érdekében.”

A székelyföldi vállalkozás vezetőjéről, Lénárd Andrásról mi írtuk meg azt is, hogy magyar diplomata útlevelére hivatkozva kért büntetlenséget, miután bukaresti rendszámú Bentley gépkocsijával Arad közelében 162 km/óra sebességgel hajtott egy százas korlátozású autópálya-szakaszon. A cikkünk kapcsán kialakult botrány miatt Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter kénytelen volt bevonni Lénárd diplomata útlevelét.