Nőnek az üzemanyagárak, nő az infláció is

Nőnek az üzemanyagárak, nő az infláció is

A Mol üzemanyagtöltõ-állomása a III. kerületi Árpád Fejedelem úton 2017. január 18-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az előző hónaphoz képest az infláció 0,6 százalékponttal 3,7 százalékra emelkedett, míg a maginfláció 0,2 százalékponttal 3,9 százalékra csökkent - az infláció emelkedését döntően az üzemanyagok árának növekedése okozta - így értékelte a pénteken megjelent inflációs adatokat a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az üzemanyagok 0,8 százalékponttal járultak hozzá az infláció emelkedéséhez.

A jegybank által számított és a tartósabb inflációs tendenciákat megragadni hivatott mutatók is többnyire mérséklődtek az előző hónaphoz képest. Az indirekt adóktól szűrt maginfláció 0,3 százalékponttal 3,1 százalékosra, a keresletérzékeny termékek inflációja 0,2 százalékponttal 3,2 százalékkal csökkent, míg a ritkán változó áru termékek inflációja változatlanul 3,8 százalékon maradt.

Az üzemanyagárak a kőolaj világpiaci árának emelkedésével párhuzamosan nőttek az előző hónaphoz képest. Az üzemanyagok éves inflációjának kétszámjegyű emelkedésében pedig a tavalyi árcsökkenés bázishatása is jelentős szerepet játszott. Az árazási döntéseket a koronavírus-járvány megjelenését követően nagyobb változékonyság és a szokásostól eltérő szezonális mintázat jellemezte - tette hozzá ezúttal is az MNB elemzése.

Az idei év első hónapjaiban a tavalyinál alacsonyabb átárazás valósult meg, míg tavaly szeptembertől a dezinflációs hatások erősödésével párhuzamosan az év utolsó hónapjaiban általánosan alacsonyabb árdinamika volt jellemző. Jelenleg az infláció alakulását az üzemanyagárak emelkedése határozza meg - állapította meg a jegybank.

Márciusban a tartós iparcikkek árindexe az előző hónaphoz képest csökkent, míg a nem tartós iparcikkek árindexe kismértékben emelkedett. A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal nőttek. A korábbi évek átlagánál alacsonyabb árváltozást főként a mobiltelefon, internet árak csökkenése okozta - tette hozzá az MNB.

Az élelmiszerek inflációja tovább mérséklődött márciusban. A termékkörön belül a feldolgozatlan élelmiszerek árindexének mérséklődéséhez döntően a burgonya, illetve a friss zöldségek, gyümölcsök járultak hozzá, míg a feldolgozott élelmiszerek körében a feldogozott hústermékek és a tejtermékek visszafogottabb árváltozása magyarázza az infláció csökkenését. (MTI)