Nullás áfakulcsot kér az alapvető élelmiszerekre a Jobbik a kormánytól

Nullás áfakulcsot kér az alapvető élelmiszerekre a Jobbik a kormánytól

Jakab Péter gyerekkorának kedvenc ízei (Fotó: Jakab Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió 2021 decemberében megújított áfairányelve lehetőséget nyújt az uniós tagállamok számára, hogy bizonyos termékkörök esetében 5% alatti, vagy akár 0 kulcsos áfát alkalmazzanak. A néppárti Jobbik nem kér mást a kormánytól, csupán annyit, hogy – más európai országok példáját követve – éljen a lehetőséggel – közölte a párt vasárnapi közleményében.

A Jobbik szerint a 27 százalékos általános forgalmi adóval az Orbán-kormány adópolitikája „a legérzéketlenebb”, hiszen még az Európai Unió leggazdagabb országaiban is alacsonyabb a minden egyes megvásárolt terméket, illetve szolgáltatást terhelő áfa. – Ez a mértékű szociális érzéketlenség nemcsak szégyenletes, de lényegében megmagyarázhatatlan is. Főként, ha figyelembe vesszük, hogy a magyarok kitettsége és árérzékenysége olyannyira nyilvánvaló, hogy az egyik hónapról a másikra élő magyar családok éves keresete az egyik legalacsonyabb egész Európában – jelezték.

Mint írták, az Európai Unió felismerte az európai polgárokat fenyegető infláció okozta gazdasági és szociális veszélyeket, decemberben deklarálta, hogy a tagállamoknak jogában áll az alapvető élelmiszerekre 5 százalék alatti, sőt akár 0 százalékos áfakulcsot alkalmazni bizonyos termékkörök esetében. – Brüsszel ezzel valójában nem tett mást, csak utólag jóváhagyta a már több, szociálisan meglehetősen érzékeny ország korábbi gyakorlatát. Európában ugyanis számos ország áfacsökkentéssel próbálta elejét venni a pénzromlás miatt fenyegető szociális katasztrófának. Így az alapvető élelmiszerek áfája Máltán, Írországban, az Egyesült Királyságban, illetve újonnan Lengyelországban is 0 százalék, de Spanyolországban, Olaszországban, Luxemburgban, sőt még Svájcban is 5% alatti az alapvető élelmiszereket terhelő áfa – sorolták a példákat.

A Jobbik így azt kéri a kormánytól, hogy „látszatintézkedések és statisztikai bűvészkedések helyett adjon végre hathatós választ az egyre inkább elszabaduló, és a magyar embereket egyre inkább nyomorgató inflációra: minél hamarabb vezesse be az alapvető élelmiszerekre a 0 százalékos áfát”.

Címkék: Jobbik, válság, áfa