Nyílt levélben tiltakoznak a budapesti DK-s polgármesterek a lakástörvény módosítása ellen

Nyílt levélben tiltakoznak a budapesti DK-s polgármesterek a lakástörvény módosítása ellen

Fotó: Unsplash/Norbert Levajcsics

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyílt levélben tiltakoznak a Demokratikus Koalíció (DK) fővárosi polgármesterei a lakástörvény módosítása ellen. A fideszes polgármestereknek szóló, az MTI-hez szombaton eljuttatott levélben az aláírók – Gy. Németh Erzsébet, humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, Kiss László (III.), Niedermüller Péter (VII.), László Imre (XI.), Cserdiné Németh Angéla (XV.) és Szaniszló Sándor (XVII.) – közölték: kedd éjszaka a Fidesz egyik képviselője olyan törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűléshez, amely arra kötelezi az önkormányzatokat, hogy a piaci ár töredékéért „árusítsák ki” bérlakásaikat.

– Mi úgy gondoljuk, hogy ez az ámokfutó javaslat – amelyet az önök pártjának egyik polgármestere joggal marhaságnak minősített; minden önkormányzatot hátrányosan érint, így az Önök által vezetett önkormányzatokat is. Mindannyian tudjuk, hogy ez az elképzelés lenullázza az önkormányzati ingatlanvagyont, teljesen kiüresíti a rendszerváltás egyik legfontosabb reformját, az önkormányzatiságot – fogalmaztak, hozzátéve, az is nyilvánvaló, hogy a javaslat alaptörvényellenes.

Az ellenzéki polgármesterek szerint a javaslat elveszi az otthonteremtés lehetőségét az alacsony jövedelmű, nehéz sorsú családoktól, kisnyugdíjasoktól, azoktól a fiataloktól, akik első otthonukra gyűjtenének. „Mindezt úgy, hogy az állam nem épít bérlakásokat, az önkormányzatok e javaslat nyomán képtelenek lesznek olyan lakhatást biztosítani a nehéz sorsú családoknak, amely tiszteletben tartja az emberi méltóságot” – írták.

– Azt reméljük, hogy önök is úgy látják, minden eszközzel fel kell lépni annak érdekében, hogy a javaslat beterjesztője, az önök pártja visszavonja ezt a javaslatot. Meggyőződésünk szerint ebben az ügyben nem létezhet kormánypárti vagy ellenzéki érdek, a felelős városvezetőknek fel kell lépniük, hogy ez a szociális válsággal fenyegető, az önkormányzatokat a csőd szélére juttató javaslat mielőbb, azonnali visszavonásra kerüljön – olvasható a nyílt levélben.

A számos fideszes polgármester által is kifogásolt, kritizált önkormányzati bérlakások elidegenítési szabályainak módosításáról szóló törvényjavaslatát Böröcz László, a Fidesz országgyűlési képviselője még kedden éjszaka nyújtotta be. Ebben többek között az is szerepel: „aki tavaly december 31-én bérleti jogviszonnyal rendelkezett önkormányzati bérlakásra vonatkozóan, az a forgalmi érték 30 százalékáért hozzájuthat a lakáshoz. Ez minden ott töltött év után egy százalékponttal csökken, azaz 15 év után már alig a forgalmi érték 15 százalékáért birtokon belül kerülhet a bérlő, ha úgy akarja.”

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Kötöttfogás Extra

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

AZ ÉLET MEG MINDEN PODCAST – Zubreczki Dávid

Árnyék podcast – Mikor lépünk ki az EU-ból?