Nyolcszor drágább áron kapták az energiát az önkormányzati bérlakásban élők

Nyolcszor drágább áron kapták az energiát az önkormányzati bérlakásban élők

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnöktől kér segítséget Baranyi Krisztina, a IX. kerület és Tóth József, a XIII. kerület ellenzéki polgármestere – írta meg a 24.hu. A közös levél szerint ugyanis mintegy nyolcszáz önkormányzati bérlakásban élő család van a két kerületben, akikre az energiaszolgáltató szerint nem vonatkoznak a lakossági fogyasztók érdekében hozott szabályok.

A két önkormányzat közleménye szerint a IX. kerületben 367 család él 12 önkormányzati tulajdonú épületben, a XIII. kerületben pedig 425 család lakik kilenc olyan bérházban, amelyekben a fűtést és melegvizet biztosító központi gázkazánhoz egy gázóra tartozik.

A ferencvárosi és az angyalföldi épületeket üzemeltető önkormányzati cégek kérték a kedvezményes lakossági tarifa megállapítását, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. azonban – a már megérkezett gázszámlák szerint – nem vette figyelembe a házakban található önálló lakások számát, így a két önkormányzat a korábbiaknál nyolcszor magasabb gázszámlát kapott.

Az energiaszolgáltató szerint a teljesen önkormányzati tulajdonban lévő lakóház nem minősül a kormányrendelet által előírt társasháznak vagy lakásszövetkezetnek, ha az épületekben csak egy központi gázkazán van. Az önkormányzatok álláspontja szerint azonban az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról szóló kormányrendelet alanyi jogon biztosítja az önkormányzati bérlakások egyetemes árképzés szerinti, azaz nem piaci árú földgázszolgáltatását. Ezért az nem köthető további feltételekhez, így fogyasztási mértékhez sem.

A két kerületvezető azt kérte a miniszterelnöktől, minél hamarabb módosítsák a kormányrendeleteket, hogy az önkormányzati lakóházakban élő bérlők se legyenek kizárva a kedvezményes lakossági szolgáltatásból.