Nyomoz a rendőrség Kárász Róbert alapítványánál

Nyomoz a rendőrség Kárász Róbert alapítványánál

A Csalogány Intézmény kiállítása a Premier Kultcaféban, középen Kárász Róbert televíziós műsorvezető (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendőrségi nyomozás indult Kárász Róbert alapítványánál az elmúlt hónapokban nyilvánosságra került ügyek miatt – írja a 24.hu.

Az ATV műsorvezetőjének Ezer Lámpás Éjszakája az Eltűnt Gyerekek Felkutatásáért (ELÉ) nevű alapítványához jelentős mennyiségű közpénz érkezett a korábbi években, a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) jövő összegből pedig Kárász magáncége is kapott megbízást az alapítványtól.

A portál korábbi cikke nyomán egy hónapja Tényi István tett feljelentést költségvetési csalás vétség gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A feljelentés szerint – olvasható a NAV friss határozatában, amely eljutott a 24.hu-hoz – az alapítvány „a működéséhez erősen megkérdőjelezhető szolgáltatásokat vett igénybe az állami támogatásból, valamint a Kárász Róbert nevéhez fűződő GAP Media Kft.-től is vett igénybe szolgáltatásokat”, ami felveti a költségvetési csalás elkövetésének gyanúját. Az adóhivatal azt írja, a feljelentés alapján felmerült a gyanú, hogy „ismeretlen személy az alapítvány költségvetéséből származó, támogatásként kapott pénzeszközeit a jóváhagyott céltól eltérően használta fel”, ezért költségvetési csalás gyanúja miatt elrendelték a nyomozást.

A lefolytatott NAV-vizsgálat ugyanakkor azt állapította meg, hogy a jegybank nem az államháztartás része, ezért az általa juttatott pénzzel kapcsolatban költségvetési csalás nem állapítható meg. Azt adóhivatal szerint azonban Tényi feljelentése alapján felmerülhet a hűtlen kezelés, illetve sikkasztás bűncselekmények elkövetésének gyanúja.

Ezért a NAV a VIII. kerületi rendőrkapitányságra helyezte át az ügyet. E döntés mögött az állhat, hogy az ATV műsorvezetőjének cége és az ELÉ ugyanarra a józsefvárosi címre van bejegyezve a bírósági és cégadatok szerint.