Oázis a sivatagban – Aranyszalag a csúcsminőséget termelőknek

Oázis a sivatagban – Aranyszalag a csúcsminőséget termelőknek

Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület vezetője, Erdős Norbert EP képviselő és az új aranyszalagosok (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tizenöt évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Gasztronómiai Egyesület, és azóta is olyan makacs következetességgel, kompromisszumok nélkül küzd az étkezési kultúra területén kitűzött céljaiért, hogy ha minden szakmában lenne egy ilyen szervezet, sokkal előrébb tartana az ország. A minőség lobbistáikén oázisukat teremtettek a sivatagban – munkájuk nélkül nem lenne jelenleg hét Michelin-csillagja Magyarországnak. Fontos szakácsversenyeket tartanak, szakkonyveket adnak ki, a Bűvös szakács weboldaluk a hazai gasztronómia talán legfontosabb fóruma. 

Öt éve életre hívták az az Aranyszalag Minőség tanúsítóvédjegyet a francia Label Rouge mintájára. Abból a meggyőződésből, hogy a terroir – vagyis a helyi gasztrokulturális kincsek – és a valódi kézművesség védelemre szorul, ugyanis rendkívüli alapanyag nélkül nincs jó konyha. Egy valamirevaló konyha mindig él a terroir adta lehetőségekkel, s a szakácsszakmának nagy felelőssége van abban, hogy az asztalon megjelenítse saját régiójának egyéniségét.

A hiteles minőségtanúsítás egyszerre szolgálja a fogyasztót és támogatja a termelőt, sőt jó esetben a döntéshozóknak is segít jó döntést hozni. A céljuk az volt, hogy érdekeltté tegyék az embereket a minőség előállításában és annak megvásárlásában: védik az egyedit, a termékeket élvonalbeli szakácsok, szakemberek javasolják és tesztelik. A minőség romlása esetén a tanúsítás megszűnik.

Idén a dunaföldvári Bálint húsgalamb, a kézzel válogatott szegedi Rubin paprikaBaumgartner Antal levegőn szárított mangalicasonkája, valamint a szegedi Saliverzum zöldség és salátakeveréke kapott Aranyszalagot. Így a védjeggyel rendelkezők száma immár huszonegyre ugrott.

A Kobuta étteremben vasárnap délután megtartott gálán az új okleveleket Erdős Norbert fideszes Európai Parlamenti képviselő adta át. A politikus a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság, illetve a Halászati Bizottság tagja, az Aranyszalag ügyének régi és következetes támogatója.

Régi és új aranyszalagos termékekből főztek a legjobb magyar szakácsok, a régiek és újak tiszteletére. A séfek a következő étkeket készítették:

  • Ádám Csaba (Olimpia): aranyszalagos tahitótfalusi pisztráng
  • Bernát Dániel (Rézkakas): aranyszalagos Tetrabbit nyúl, aranyszalagos fűszerpaprikákkal (bezdáni, Mocsán és szegedi Rubin)
  • Huszár Krisztián: kézzel vágott tatár bazsalikomlevélen, parajdi sóval és fleur de sellel
  • Litauszki Zsolt (Gundel): vadas mártás grillezett aranyszalagos galambhoz
  • Mogyorósi Gábor (Alabárdos): ruszli aranyszalagos akasztói pontyból és parajdi sóból
  • Palotai Csaba (Kobuta): boudin blanc (fehér hurka) aranyszalagos beregi csirkéből
  • Takács Lajos (Kobuta) és Vidák Zoltán: rámen mangalicából és csirkéből, Heppenheimer-tojással; cukune aranyszalagos beregi csirkéből
  • Stoller Márton (+52 Event&Gastro Hall) grill aranyszalagos keleméri bárányból
  • Desszert: aranyszalagos Rózsavölgyi csokoládé és ebből készült édesség, Kutasi-féle aranyszalagos budai mézzel