Obama már évekkel ezelőtt használta a kormány „előre, nem hátra” szlogenjét

Obama már évekkel ezelőtt használta a kormány „előre, nem hátra” szlogenjét

„Előre - nem hátra” kampányszlogen Barack Obama választási gyűlésén. Forrás: Youtube

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Új szlogenként használja a magyar kormány az „előre megy, nem hátra” kifejezést, ám azzal a brit munkáspárt is kampányolt már 2005-ben, de 2012-ben Barack Obama is használta.

„Magyarország előre megy, nem hátra” – ezzel a szlogennel kampányol hetek óta a kormány. Ennek a közmédia Híradója még külön hírt is szentelt, hogy – amint írják – „futótűzként terjed a kampányszlogen” és „megtalálta az utat az emberekhez a kormány legújabb kampányszlogenje”. 

A jelmondat rímel egy ismert magyar nóta, a „Piros volt a paradicsom, nem sárga” refrénjére, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Tiktok-csatornáján //www [dot] tiktok [dot] com/ [at] alexandra [dot] szentkiralyi/video/7040474812401159429" target="_blank" rel="noopener noreferrer">posztolt is erről. Sőt, még Orbán Viktor miniszterelnök is elbüszkélkedett az évi egyszeri (a járvány miatt idén kétszeri) sajtótájékoztatóján a rímmel, pénteken pedig még egy olyan rövid évösszefoglaló videót is közzétett, ami alá ez a költemény volt felénekelve.

Ám úgy tűnik, a mondás nem a magyar kormány kizárólagos találmánya. A Hvg szerdán azt írta, hogy a politikai szlogen a brit Munkáspárt 2005-ös programjának címéből („Britan forward, not back”) vehették, ugyanakkor lapunk talált olyan másik precedenst is, amikor nem csupán egy politikai program címeként, de ugyanúgy, mint a magyar változatot, politikai szlogenként használták az „előre – nem hátra” szókapcsolatot. Barack Obama amerikai elnök 2012-es újraválasztási kampányában is használta a „Forward  – Not back” („Előre, nem hátra!”) szlogent, ebben a videóban látható, hogy transzparenseken is megjelent. Ugyanabban az évben megjelent az amerikai elnök több beszédében is, például a Barnard College-on elmondottban, vagy az egyik szokásos heti videóbejelentkezésében, de a kampány hajrájában a közösségi oldalán is tweetelte a jeligét

Bár jól láthatóan a kampányhasználatra találták ki, a mottó később, Obama újraválasztása után, az elnök második ciklusában is fel-feltűnt a kommunikációjában. 2014-ben ezzel vezette be új Kuba-politikáját és 2016-ban az Egyesült Nemzetek Szervezete előtt elmondott utolsó beszédében is élt vele.