Szájer-ügy: tragédia vagy képmutatás? – Interjú Zárug Péter Farkassal

Szájer-ügy: tragédia vagy képmutatás? – Interjú Zárug Péter Farkassal

Zárug Péter Farkas (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zárug Péter Farkas nem a Magyarországon bevett módon pártokhoz szorosan kötődő, azok megbízásaiból élő politikai elemző. Bár a MIÉP-ből indult, ahogy a Fidesz felfalta a jobboldalt, őt is egyre inkább fideszes politológusként könyvelték el, nem is alaptalanul: a 2019-es önkormányzati kampányban például Miskolcon segítette a kormánypárti jelölt kampányát. Ennek ellenére rendszeresen kibeszél a „kórusból”, márciusban például még az akkori Indexen jelent meg egy nagy visszhangot kiváltó írást, amelyben bírálta a felhatalmazási törvény korlátnélküliségét.

(...)

A politikai elemző szerint Orbán Viktor nagy politikai teljesítménye az, hogy ténylegesen magához, személyéhez tudott vonzani és a benne való hitben tud tartani egy kétmilliós tábort. És ennek a 80–90 százaléka most azzal teszi túl magát a Szájer-botrányon, hogy „hát én nem a Szájerre szavaztam, én az Orbánra szavaztam, és az Orbán Viktorra is fogok szavazni”. Véleménye szerint csak 3-4 százaléknyi szavazó lehet, akinek ez volt az utolsó csepp a pohárban.

(...)

Zárug Péter Farkas beszélt arról is, hogy „a Szájer-ügy bejött a Fidesz-bolygó légkörébe”. Ha ezt a „meteoritot” a földet érésig, azaz 2022-ig elégeti, akkor nem sérül a Fidesz-planéta. De ha esetleg jön még egy másik, nagyobb aszteroida, amely be is csapódik, az identitást sértve fel, az végzetes lehet. Ám ha most reálisan, szakmailag végignézi az összes adottságot a párt környékén, nem látja ezt.

Egy polgári és konzervatív értékrendű ember mit szól ahhoz a bizonyos brüsszeli péntek éjszakai, 25 fős összejövetelhez, amely a közelmúltban zajlott? A pironkodáson túl ez azt a közeget eltántoríthatja attól, hogy a Fideszre szavazzon? Tragédia vagy képmutatás a Szájer-ügy? Miként hat ez a Fidesz-táborra? Kell-e ahhoz jobboldali szavazatot, vagy még pontosabban a Fideszről lefaragott szavazókat megnyernie az ellenzéki oldalnak, hogy győzni tudjon a Fideszen túli világ? Volna létjogosultsága annak, ha kitermelődne a Fidesz jobboldali ellenzéke? Milyen feltételeknek kellene megfelelnie egy ilyen jobboldali alternatívának ahhoz, hogy azt mondhassa egy jelenleg bizonytalan fideszes vagy egy volt fideszes választó, hogy ezeket beikszelem? Nem szállt el most ősszel a járványkezelés kapcsán a Fidesz kormányzóképességének mítosza? Befolyásolhatja az embereket, hogy már annyi mindenkit érint személyesen a járvány? Megjelenik most egy könyve, miről szól ez a kötet?

A válaszokat és a teljes interjút elolvashatja a Magyar Hang december 11-én megjelent 2020/50. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/50. számban? Itt megnézheti!