Október 14-re is országos sztrájkot hirdetett meg a PDSZ

Október 14-re is országos sztrájkot hirdetett meg a PDSZ

Folytatódik a tanárok polgári engedetlenségi mozgalma (Fotó: Tanítanék / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Annak érdekében, hogy az oktatásban dolgozók hangot adhassanak jogos felháborodásuknak, 2022. október 14-re a folyamatba levő gördülő sztrájk
részeként országos sztrájkot hirdettünk – írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) péntek esti közleményében, amelyet a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott tanárok ügyében adott ki.

Mint írják, megdöbbenve értesültek a Belső-Pesti Tankerületi Központ nyilvánvalóan jogsértő lépéséről. Tisztában vannak azzal, hogy a munkamegtagadást a munkáltató szankcionálhatja, azonban ennek arányosnak kell lenni az okozott kárral. Szerintük ez az intézkedés – a jogviszony azonnali megszüntetése – ennek a követelménynek nem felel meg. Az érintett tanárok egyébként polgári engedetlenségben vettek részt, az ebben résztvevő tanárok országszerte a sztrájktörvény kiüresítésével indokolják, hogy törvénytelen módon tiltakoznak. 

A PDSZ október 5-e után azért szervez országos sztrájkot október 14-re is, mert ezen a napon lesz 1 éve, hogy a PDSZ és Pedagógusok Szakszervezete megfogalmazta sztrájkköveteléseit, melyet másnap eljuttattak a miniszterelnöknek.

– Egy éve alázza a kormány az óvodák, iskolák, kollégiumok, szakszolgálatok munkavállalóit azzal, hogy semmibe veszi a követeléseket és most már tárgyalóasztalhoz sem ül le, és már törvény is rendelkezik arról, hogy az állam akadályozza a pedagógusokat a nyomásgyakorlás végső eszközének – a sztrájknak – gyakorlásában – szögezik le a nyilatkozatban, majd hozzáteszik, a kormánynak ez a magatartása sodorta bele a most eltávolított kollégákat is a polgári engedetlenségbe.

A lapunk által megkeresett egyik kölcseys tanár, a Tanítanék Mozgalomból ismert Törley Katalin elmondta, biztosan munkaügyi bíróságra mennek majd, ám azt még nem tisztázták, hogy külön-külön vagy pertársaság formájában teszik meg. A Társaság A Szabadságjogokért ugyanakkor már felajánlotta a jogi képviseletet az érintett pedagógusoknak.