Olajszennyezés: hiába vittek el 400 tonna veszélyes hulladékot, még évekig tart a helyreállítás

Olajszennyezés: hiába vittek el 400 tonna veszélyes hulladékot, még évekig tart a helyreállítás

Olajszennyezés a Ráckevei (Soroksári) Duna-ágnál (Fotó: Facebook/Pfeifer Rikárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már több mint 400 ezer kilogramm veszélyes hulladéktól tisztították meg a vízügyes szakemberek a szigetszentmiklósi olajszennyezés helyszínét. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfői közleménye szerint munkagépekkel egész hétvégén folyamatosan dolgoztak a kárelhárításon. Vasárnap mintegy 160 ezer kilogrammnyi szennyezett növényzetet és iszapot szállítottak el, így már több mint 400 ezer kilogramm veszélyes hulladéktól szabadították meg a Ráckevei (Soroksári)-Dunát – közölték.

Azt írták, hogy munkába állt egy újabb vákuumszivattyús „olajleszedő” eszköz is, így vasárnap mintegy 6000 liter olajat és olajos vizet sikerült eltávolítani. A területen jelenleg 14 ezer liter szennyezett vizet tárolnak tartályokban, ezt hétfőn egy szakcég elszállítja. Az OVF ismét felhívta a figyelmet arra, hogy „a szennyezés előtti állapot elérése még évekig eltart”.