Oltási hét után jön az oltási hétvége – a háziorvosokra hárul a lebonyolítás

Oltási hét után jön az oltási hétvége – a háziorvosokra hárul a lebonyolítás

Adamecz Imre címzetes főorvos háziorvos beolt egy férfit az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű, koronavírus elleni vakcinájának második adagjával nyíregyházi háziorvosi rendelőjében 2021. június 24-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Valamennyi háziorvosi szolgáltató részére elrendelem alapellátási tevékenysége keretében a Covid-19 elleni betegség elleni oltóanyaggal történő oltási kötelezettség teljesítését 2022. január 1. és 31. között legalább egy hétvégén (a továbbiakban oltási hétvége) – áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ december 22-i keltezésű határozatában. A lapunkhoz is eljutott dokumentum aláírója Müller Cecília országos tiszti főorvos, jóváhagyója Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere, azóta pedig a december 27-ei Hivatalos Értesítőben is közzétették.

A határozat szerint a háziorvosok januárban a megyei oltási bizottsággal előre egyeztetett péntek-szombati napokon kötelesek oltási hétvégét hirdetni. Pénteken 14 és 18 óra, szombaton pedig 10 és 18 óra között kell fogadniuk az oltakozókat. A háziorvosi szolgáltató köteles gondoskodni arról, hogy az oltási hétvége időpontjairól a lakosság a helyben szokásos módon értesüljön.

A dokumentum rögzíti azt is, hogy amennyiben egy szolgáltató nem tesz eleget határozatban foglaltak „önkéntes” teljesítésének, úgy az NNK ráküldi az illetőre az adóhatóságot, mint a végrehajtást foganatosító szervet, és akár több millió forintos bírságot is kiszabhatnak.

„Fenti kötelezettség önkéntes teljesítésének elmaradása esetén a Nemzeti Népegészségügyi Központ megkeresése alapján az állami adóhatóság – mint a végrehajtást foganatosító szerv – végrehajtási eljárás keretében megteszi az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló 2017. évi CLIII. törvény (a továbbiakban: Avt.) szerinti intézkedéseket. Felhívom a figyelmet, hogy a határozatomban előírtak megsértése esetén külön jogszabályban meghatározott 30 000 forinttól 5 000 000 forintig terjedő egészségügyi bírság kiszabásának van helye” – áll a határozatban.

A határozat ugyanakkor nem szól arról, hogy a háziorvosi szolgáltatók az oltási hétvégéért milyen ellenszolgáltatást, illetve segítséget kapnak az államtól, mint ahogy azt sem tudni, miként gondoskodnak a szükséges mennyiségű és típusú oltóanyagok eljuttatásáról. Nem tudni azt sem, hogy az oltás előtt szükséges-e előzetesen regisztrálni, vagy sem.