Operatív törzs: A baloldal hiába kelt zavart, nincs káosz, rendezetten folyik az oltási program

Operatív törzs: A baloldal hiába kelt zavart, nincs káosz, rendezetten folyik az oltási program

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs keddi „tájékoztatóján” elmondta, hogy „Magyarország Európa egyik leggyorsabb oltási sebességét diktálja”. 1 636 436 fő a beoltottak száma, ebből 481 820 fő már a második oltását is megkapta. Hazánk messze megelőzi az EU-s országokat, egyedül a kis lélekszámú Málta áll előttünk – fogalmazott. – Még jobbak lehetnénk, ha több vakcina érkezne Brüsszelből – tette hozzá.

– Annyi embert tudunk beoltani, amennyi vakcinát kapunk, és annyi még mindig nincs, hogy minden jelentkezőt egyszerre beoltsanak. Az idősek élveznek elsőbbséget, és a következő 3-4 hétben is az ő oltásukra fordítják a vakcinát – mondta el György István.

Az államtitkár részletezte, számos idős a következő napokban megkapja a második dózisát. Minden háziorvos 31 idős embert szervezhet be az oltási pontokra – árulta el. A háziorvosoknak háromféle vakcinát tudnak biztosítani. Zajlik a rendőrök és katonák oltása is, és oltóbuszokat is előkészítenek, hamarosan ezek is elindulhatnak – tette hozzá.

– A baloldal és a velük szimpatizáló sajtó fő törekvése, hogy kritizálja, nevetségessé tegye az oltási folyamatot, ezzel az orvosokat és az oltásban résztvevőket sértik meg személy szerint, miközben hazánkban az egyik legsikeresebb az oltás – fogalmazott György István. – Nincs semmiféle káosz, jól szervezett folyamat zajlik az országban az oltás frontján. Németországban már a magyar modell átvételére készülnek, mert a nagy oltóközpontokkal nem tudják megoldani a feladatot, így ott is bevonnák a háziorvosokat, ahogy nálunk – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

– A kormány továbbra is keresi az együttműködést az önkormányzatokkal – mondta György István. – Háziorvosonként 2-3 embert kérnének adminisztratív feladatok ellátására. E nélkül ugyanis nem tud eredményesen működni az oltási program.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, elemi erővel tombol a járvány, Magyarországon szinte száz százalékos a brit mutáció jelenléte, vagyis majdnem minden fertőzésért ez a mutáció felelős. Brit tudósok vizsgálata alapján ez sokkal fertőzőképesebb és veszélyesebb, mint a korábbi variáns, legalább 55 százalékkal magasabb halálozási arányt eredményez. A vírus terjedését a higiénés szabályok betartásával és az oltás „felvételével” állíthatjuk meg, ha már nem talál fogékony szervezetet a kórokozó, akkor megtorpanhat a járvány – mondta a tiszti főorvos.

Hozzátette, azok az idősek is vigyázzanak, akik már megkapták az oltást, ők is tartsák be a szabályokat, hiszen egyetlen vakcina sem jelent 100 százalékos biztonságot. – A fiatalok vigyázzanak az idősekre, az idősek pedig vigyázzanak a fiatalokra – hangsúlyozta Müller Cecília. Kifejtette, az oltási program sikere ellenére, még mindig messze vagyunk a kellő átoltottságtól, ezért még több embernek kell regisztrálnia az oltásra.

Kedden több mint 170 ezer adag Pfizer vakcina érkezett, amelyek azonnal az oltópontokra kerülnek, és várják a 180 ezer adag Szputnyik V oltást is, amely a korábban érkezett ugyanekkora mennyiség második dózisa – sorolta fel Müller Cecília. – Senki ne válogasson az oltások között, nincs mire várni – fogalmazott a tiszti főorvos.

A napi adatokról szólva elmondta, 5481 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 586 123 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 252 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 18 703 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 378 176 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 189 244 főre emelkedett. 11 873 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1389-en vannak lélegeztetőgépen.

– Nincs annyi szorgos kéz, ami elegendő lehet egy pandémia idején, ezért minden lehetséges munkaerőt bevetnek – mondta el Müller Cecília, bár korábban a kormány több tagja is hangsúlyozta, hogy szakemberből és eszközökből sincs hiány.

Újságírói kérdésre a tiszti főorvos elárulta, mindenkinek szüksége van a napsütésre és a szabad levegőre, a játszótereken azonban nagyon kell vigyázni a higiéniára.

Az újabb keleti vakcinák kapcsán Müller Cecília úgy fogalmazott, hogy minél több és minél gyorsabban beérkező vakcinára szükség van, nem tudunk várni.

– A járvány kezdetétől nézve az összes fertőzött 1,4 százaléka volt egészségügyi dolgozó, jelenleg 285 fő az aktív fertőzött. A már beadott védőoltások rendkívül sokat segítettek a helyzeten – mondta végezetül Müller Cecília.