Operatív Törzs: Az európai korlátozások három millió ember életét mentették meg

Operatív Törzs: Az európai korlátozások három millió ember életét mentették meg

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos újfent hangsúlyozta, hogy lecsendesedett a járvány, de még nem ért véget: 321-en vannak kórházban, közülük mind a 19 súlyos beteg lélegeztetőgépen van. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy egy kutatás szerint Európában 3 millió emberéletet sikerült megmenteni a kijárási korlátozásokkal. 

Az operatív törzs ügyeleti központja továbbra is ellátja a feladatát, rendszeresen gyűjti és elemzi az adatokat – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes. Az elmúlt időszakban meghozott enyhítő intézkedések eredményeként már házi karantén elrendelése nélkül Csehországból, Németországból, Ausztriából, Szlovákiából, Szerbiából, Szlovéniából és péntektől Horvátországból is beutazhatnak. Már 2542-en regisztráltak a távellenőrző rendszerbe, és jelenleg 783-an aktívan használják a mobilapplikációt. 9167-an vannak házi karanténban, és 437-re rúg a járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma, ebből 120 körül van a rémhírterjesztés. 80 főt gyanúsítottként hallgattak ki.

A járvány alatt Magyarországon nem volt többlethalálozás – mondta Müller Cecília. Sőt, ezen időszak alatt 45 017-en haltak meg, ami kevesebb, mint az elmúlt év ugyanazon szakaszában. Vagyis 6,4 százalékkal csökkent a halálozás tavalyhoz képest. Szerinte ennek egyik oka az volt, hogy a kijárási korlátozások az influenzának is gátat szabtak. Ezzel kapcsolatban jegyezte meg, hogy egy nemzetközi kutatás megbecsülte, az intézkedések hány emberéletet mentettek meg, és Európában ez körülbelül hárommillió életet jelent.

Mint hozzátette, a Nemzeti Népegészségügyi Központban már januárban rendelkezésre állt egy víruskimutató módszer, január 28-án meg is történt az első PCR-vizsgálat, és ezzel a módszerrel követik a jövőben is a vírus és a járvány útját.

A könyvtárak jövőbeli nyitva tartásával kapcsolatban elmondta, hogy a könyveket nem kell külön fertőtleníteni, de javasolta, hogy a könyvtárban is tartsuk meg a kellő távolságot.

Az idősek klubja megkezdheti a működést – mondta Kiss Róbert rendőralezredes. Müller Cecília ezzel kapcsolatban elmondta, hogy fontos betartani a távolságot, és kéri az üzemeltetőket, hogy tegyenek ki kézfertőtlenítőt. A legfontosabb szabály az, hogy csak egészséges ember látogassa ezeket a klubokat.

Újságírói kérdésre válaszolva Kiss Róbert elmondta, hogy a kórházparancsnokok még maradnak. A szerepük kettős: felügyelik a helyi járványügyi szabályokat, és a készleteket is ellenőrzik. A járványügyi készültség időszakában is működnek.