Orbán szerint a baloldal a háború pártján áll

Orbán szerint a baloldal a háború pártján áll

Orbán Viktor Brüsszelben (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz-ukrán háború kapcsán szokatlan posztot tett ki Facebook-oldalára Orbán Viktor. A bejegyzést rögtön ezzel a felütéssel kezdi: „A baloldal a háború oldalán áll – akkor is, ha ezt nem tudja.”

Majd azzal folytatja a miniszterelnök, hogy amit a baloldal mond és akar, az belevisz minket háborúba. Ki is fejti, hogy mire gondol:

„Katonát küldeni az azt jelenti, hogy részesei leszünk egy háborúnak. Fegyvert küldeni az azt jelenti, hogy akinek szállítunk, az lehet, hogy majd örülni fog, de akivel szemben azt a fegyvert használják, annak az ellenségei leszünk, a Jóisten tudja pontosan, mennyi ideig.”  Bár Orbán nem nevezi meg, itt nyilván arra gondol, hogy Oroszországgal nem akar rosszban lenni. (A „baloldalt” érő váddal kapcsolatban érdemes emlékeztetni arra, hogy Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt korábban a Partizánnak kérdésre válaszolva mindössze annyit mondott: ha a NATO azt kérné, katonai támogatást is nyújtana.) 

Orbán úgy látja, hogy „ha Magyarországon át szállítják a fegyvert Kárpátaljára, ezzel katonai célponttá alakítanánk az éppen Kárpátalján áthaladó konvojt – egy olyan helyen, ahol még nincs is háború –, az azt jelenti, hogy mi vittük oda, mi provokáltuk oda a háborút”.

– Észnél kell lenni, nem lehet össze-vissza beszélni, nem lehet össze-vissza javaslatokat tenni, és nem lehet a nyugati barátainknak szívességet tenni egy-egy nyilatkozattal. Ez nem ennek az ideje. Itt most Magyarország érdekei mellett kell kiállni. Most nem amerikai szemmel kell nézni ezt a konfliktust, meg nem francia, meg nem német szemüvegen keresztül, ezt magyar szemmel kell nézni.

Bejegyzése végén pedig hangsúlyozza: „ebben a konfliktusban a legfontosabb a magyarok békéje és biztonsága. Ehhez ki kell maradni a háborúból.”

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!