Orbán Viktor: Arra számítok, hogy május 3. után lépésről lépésre vissza tudunk térni egy normális életbe

Orbán Viktor: Arra számítok, hogy május 3. után lépésről lépésre vissza tudunk térni egy normális életbe

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) interjút ad Lukovits Milán szerzetesnek, a Mária Rádió műsorigazgatójának 2020. április 20-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Én egy keresztény forgatókönyvet alkottam meg – mondta Orbán Viktor a koronavírus-járvány kezeléséről a Mária Rádiónak adott hétfői interjújában. A keresztény forgatókönyv az ő értelmezésében azt jelenti, hogy „reméld a legjobbat, és készülj a legrosszabbra”. A legrosszabb, amikor nem sikerül a járvány terjedését kontroll alatt tartani, és az elszabadul.

– Az a kérdés, ekkor mennyi beteg lesz, és hánynak kell kórházi ágy és intenzív ellátás. El kellett végezni a szükséges matematikai számításokat, hogy hány ezer ágyra, ápolónőre, orvosra, lélegeztetőgépre lesz szükség, és kellett egy haditerv. Május 3-ra eléri az ország a felkészültségnek azt a szintjét, hogy ha a vírus elszabadulna, akkor is van annyi ezekből, hogy mindenkit fogadni tudnak a kórházakban. Egyetlen olyan koronavírusos honfitársunk sem lesz, akinek nem tudunk életveszélyes állapotban segíteni – fejtette ki.

Dömötör Csaba és Rétvári Bence sem válaszol arra, milyen segítséget kapnak a kórházból elbocsátott emberek és családjaik | Magyar Hang

Hallgattak a kormány képviselői a parlament hétfői ülésén arról, hogy milyen lépéseket tesz a kormány azok megsegítésére, akiknek most a kórházi ágyfelszabadítások miatt haza kell térniük otthonaikba. Az elmúlt napokban egymást érték az ilyen beszámolók. A baloldali kormányoknak tett szemrehányásokkal, valamint az olasz és spanyol helyzet elkerülésével érvelt Dömötör Csaba államtitkár a kórházi férőhelyek felszabadításával kapcsolatban a Parlamentben, a napirendi felszólalásokra adott válaszában.

Elmondása szerint még mindig arra számít, hogy május 3-án „eléri az ország a teljes önvédelmi képességet, és megengedhetjük magunknak, hogy lépésről lépésre vissza tudjunk térni egy normális életbe”. Reményét fejezte ki, hogy akkor már – több ország tapasztalatával felvértezve – egy higgadt, nyugodt, komolyan vehető tervet tud bemutatni az országnak.

A gazdasági kilátásokkal kapcsolatban különböző iskolák léteznek, mondta Orbán Viktor. – Én a mérsékelt irányzathoz tartozom, a visszaesést kisebbnek tartom, mint a legtöbben, de a visszarendeződést lassabbnak, mint a legoptimistábbak – mondta a miniszterelnök. Hozzátette azt is, hogy év alatt a gazdaság visszatérhet a két hónappal ezelőtti szintre.

Kitért arra, hogy szerinte nagyon felkészültek a magyar tudósok, kutatók. Példaként azt említette, hogy Barabási Albert-László hálózatkutató már öt évvel ezelőtt felvetette egy hasonló járvány lehetőségét. Ennek ellenére elmondása szerint semmilyen garancia nem volt rá, hogy sikerül ellenőrzés alatt tartani a járványt.

A kormányfő beszélt arról is, hogy nagyon sokat találkozik emberekkel, többet, mint kampány idején. – Százával találkozom orvosokkal, ápolónőkkel, betegekkel, köztük sok idős emberrel. Azt látom, hogy a magyaroknak rövid távon mintha a baj jót is tenne. Vannak olyan országok, amelyek a bajban szebbik arcukat mutatják, mint a derűsebb időkben. Az a gyanúm, mi ezek közé a népek közé tartozunk. A baj idején nyitottabb, megértőbb, segítőkészebb, kevésbé kevély a magyar. Amikor szalad a szekér, inkább a magabiztosság keménységbe hajló változatát látom – fogalmazott.

A mostani helyzettől a lelki-emberi minőség szempontjából elmondása szerint több jót remél, mint a legtöbben. – Fontos jelzés volt a válság a magyarok számára. Már éppen kezdtek jól menni a dolgok, belendült a gazdaság, nőttek a bérek, tulajdonképpen mindenkinek volt munkája. És kaptunk egy figyelmeztetést. De a jó élet nem hoz magával automatikusan szép életet, ahhoz erőfeszítést kell tenni. Bizonyos dolgokról nem feledkezhetünk el, például egymásról, és ezen a pénz nem fog segíteni – vélte Orbán.