Orbán Viktor: Az ország 20 millió embernek is képes lenne kenyeret biztosítani

Orbán Viktor: Az ország 20 millió embernek is képes lenne kenyeret biztosítani

Orbán Viktor miniszterelnök felszólal napirend elõtt az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. szeptember 17-én. Mögötte Kövér László házelnök (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jogi lépésekre készül a kormány a Strasbourgban múlt héten kétharmados többséggel elfogadott Sargentini-jelentés miatt – ez volt lényegében az egyetlen újdonság, amikor Orbán Viktor felszólalt a parlamenti nyitányon hétfőn. A kormány ugyebár azt vitatja, hogy a többség megállapításánál nem vették figyelembe a tartózkodó szavazatokat, ez pedig nyilvánvalóan sérti szerinte az Unió alapokmányát. Az nem derült ki, hogy pontosan mit is fognak tenni, csak annyit tudni egyelőre, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszteré a megtisztelő feladat.

Ahogy arra számítani lehetett, a magyar országgyűlés őszi ülésszakának első napján minden háttérbe szorult a múlt héten az Európa Parlament által elfogadott Sargentini-jelentés mögött. Az ülés megnyitását követően a szokásoknak megfelelően a miniszterelnök, Orbán Viktor emelkedett először szólásra. Némi meglepetésre előbb a hazai gazdaságról beszélt, és állítása szerint a magyar érdekeket szolgáló magyar gazdasági modell 2010 óta az egyik legsikeresebb gazdaságpolitika, ami a magyar történelemben előfordult.

„A segélyalapú modell helyett a munkaalapút hoztuk létre, összesen 800 ezerrel nőt a munkavállalók száma, és ennek hatására közelítünk a 4,5 milliós álomhatárhoz. Ugyanakkor három és fél százalékra csökkent a munkanélküliség, ami a harmadik legalacsonyabb érték Európában. 2018-ban négy és félszeresével nőtt a gazdaság teljesítménye, így biztosan állíthatom, a nyugdíjasok kapnak nyugdíjprémiumot az év végén” – mondta többek között a kormányfő, aki hozzátette, az ország immár 20 millió embernek is képes lenne kenyeret biztosítani.

Orbán kijelentette, másfél millió gyermek kezdte az idei tanévet, ebből 1 millió kap ingyen könyvet a kormánynak köszönhetően. Hozzátette, hogy idén 606 milliárd forinttal többet költenek a közoktatás fejlesztésére, mint amennyit 2010 előtt az utolsó szocialista kormány. Ugyanakkor büszkén jelezte, elkészült az Új Nemzeti Alaptanterv tervezet, amit immár közvitára bocsátottak, és kéri a szakmát, valamint az ellenzéket, hogy ebben vegyenek részt. Mindenképpen folytatni szeretnék a családközpontú politikájukat, és ehhez újabb nemzeti konzultáció megtartását lebegtette meg.

Megállítható-e külföldről Orbán Viktor? - Magyar Hang

Az elkövetkezendő hónapokban világosan ki fog derülni, hogy lehetséges-e kívülről megálljt parancsolni az illiberalizmusnak.

És ezek után elérkeztünk oda, amit mindenki annyira várt: Európához. Az elemzést azzal kezdte, hogy ideje leváltani a mostani Európa Parlament bevándorláspárti többségét, akik két dolgot tettek az elmúlt években: nem tudták benntartani a briteket az Unióban, illetve nem tudták kint tartani a migránsokat az Unió határain kívül.

„Négy ország, Olaszország, Lengyelország, Ausztria és Magyarország került a célkeresztbe, ugyanis a migránspolitikájukért őket támadják a bevándorláspártiak és a Soros-bérencek. Ráadásul mindenkinek tisztában kéne azzal lenni, hogy a bevándorlás és a migráció nem pártügy, hanem nemzeti ügy, azaz minden magyarnak ez alapján kellett volna, vagy kellene véleményt alkotni. Mert gyermekded vita az, hogy Magyarországról vagy a kormányról szól-e a jelentés? Nos, elég csak megnézni a címét, és máris kiderül, hogy Magyarországról szól, és az országot ítélte el, ráadásul tele van pontatlanságokkal. Mondjuk ki nyíltan, a jelentés egy abszurd hazugsággyűjtemény. Ráadásul jogilag is sérült a szavazás, éppen ezért Gulyás Gergely miniszter urat megkértem arra, hogy a megfelelő jogi lépéseknek legyen a felelőse, indítsák meg azokat” – közölte Orbán Viktor.

A kormányfő hozzátette, két sikeres csatát vívtak meg az illegális bevándorlás ügyében. 2015-ben felépítette az ország a kerítést a déli határokon, és ezzel megállította a migránsok beáramlását, illetve amikor a magyarokra akarták ráerőltetni a kötelező kvótát a befogadásokkal kapcsolatban, akkor az ország nemzeti konzultáció keretén belül elutasította azt.

Az elárult ország - Magyar Hang

Az árulta el Magyarországot, aki egy hatalmi játszma folyományaként – önmagát az egész nemzettel azonosítva – ezt a bajt a fejünkre hozta. Vezércikk.

„Megvédtük a határainkat, megállítottuk az illegális bevándorlást, és most Brüsszel el akarja venni tőlünk a határvédelmi jogunkat. Azért egy nagyon fontos dologra felhívnám a figyelmet, végre nem a kvótáról, hanem a határvédelemről van, lesz szó az Unió salzburgi csúcstalálkozóján. Egy biztos, nem engedjük át a határaink védelmét olyanoknak, akik az egészet portaszolgálatnak fogják fel, kik nem megállítani, hanem menedzselni akarták a migrációt, és a kapukulcsot kérik azoktól a profiktól és hazafiaktól, akik jelenleg a határainkat védik. A határőrizethez jobban értünk, mint bárki Brüsszelben, ezért nem adjuk át semmiképpen” – zárta felszólalását a miniszterelnök.

Gyurcsány: Ön egy gazember

Az első ellenzéki hozzászóló a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc volt, aki az első mondatától az utolsóig támadta Orbán Viktort, a kormányát és a rendszerét. A volt miniszterelnök szerint, akinek téveszméi vannak, azt a köznyelv tudathasadásosnak mondja. „Orbán Viktor és a magyar kormány az országnak hiszi magát, így csak egyet tanácsolhatok, kezeltesse magát” – közölte Gyurcsány.

A DK első embere kijelentette, természetes, hogy Magyarország olvasható a jelentés címében, ugyanis annak idején az uniós csatlakozási szerződést az ország nevében írta alá az akkori miniszterelnök.

[caption id="attachment_6786" align="aligncenter" width="1000"]

Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Országgyûlés plenáris ülésére 2018. szeptember 17-én. Jobbra Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (MTI Fotó: Kovács Tamás)[/caption]

„Ám aki megnézi a jelentést, csak a címzésben szerepel Magyarország megnevezés, utána negyvennyolc esetben a kormány lett megnevezve. Mégis az ország, a lakosság mögé bújnak a felelősség elől, ami a legnagyobb gyávaság. Ami pedig az antiszemitizmus vádját illeti, igenis a mostani kormányra mindez jellemző, hiszen olyan politikusoknak emelnek szobrot, teszik őket követendő példának, akik maguk is antiszemitának vallják magukat” – ecsetelte Gyurcsány, aki Hóman Bálintot, Horthy Miklóst nevezte meg konkrétan, amire jött a kormánypárti bekiabálás: „Kinek emeljünk szobrot, Horn Gyulának?”

A volt kormányfő ugyanakkor elmondta, hogy Orbán Viktor és kormánya gyáva szembenézni azzal, hogy az uniós szerződés teljes 2. pontjából buktak meg, nem kizárólag a jelentés 12 pontjából a 11. pontból, a migrációból, hanem a jelentés valamennyi pontjából. „Miniszterelnök úr! Diktatúrát csinálnak ebből az országból, ön egy gazember!” – zárta a felszólalását Gyurcsány Ferenc.

Mielőtt Kövér László megadta a szót Gyöngyösi Mártonnak, még megjegyzést fűzött Gyurcsány felszólalásához, amiben arra utalt, hogy inkább őt kellene kezeltetni.

Gyöngyösi: Európában ön vesztett

„Ha már abszurditásról beszélt, az az abszurditás, hogy most Gyurcsányt kell hallgatni, 8 év kormányzásuk után” – így kezdte felszólalását Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2006-ban még Orbán azért szólalt fel Brüsszelben, hogy az EU ne támogassa Magyarországot. Hozzátette: Sargentini ideológiai elkötelezettsége átsüt a jelentésen, ami igazságtalan is, mert például a 24 ezer migráns befogadását nem tartalmazza. És a migráció emlegetésével mentőövet dobott Orbánéknak, hogy arra tereljék a beszédet.

Kínos helyzetbe hozta a Néppártot a Sargentini-jelentés - Magyar Hang

A szavazás tétje nemcsak Orbán Viktor megítélése, hanem az EPP jövője is volt.

„Nem önt és nem a kormányát, hanem az egész országot büntetnék” – mondta a jelentés elfogadóiról, a vége pedig az lenne, hogy ápolók fizetnek a kormány helyett. „Európában ön vesztett, válaszúthoz érkezett, talán még nem késő visszavonulni” – üzente Orbánnak.

Azt is felidézte, hogy Orbán évekig küzdött a közös határvédelemért, és támogatta azt, hogy Európa tudja megvédeni a határait. „Szó sincs arról, hogy zsoldosnak kell átadni a határőrizet jogát". A javaslat szerint ezek az egységek a fogadó ország jogszabályai és parancsnokainak irányítása alatt működnének – tette hozzá.

„Működjön együtt az Európai Unióval. És ne rombolja tovább a jogállamiságot, hiszen feltehetően nem diktátorként akar bevonulni a történelemkönyvekbe.” Felszólította a kormányfőt, hogy „sértődöttségében ne borítson mindent”.

Szabó Tímea: Ön az áruló

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője azt hangsúlyozta, hogy nem a magyar emberek, hanem a kormány üldözi a hajléktalanokat, semmizi ki a nyugdíjasokat. Hozzátette: Orbán szerint mindenki áruló, aki mást mond, mint ő. De ki is az igazi áruló? „Egy Szekszárd méretű város hal meg Magyarországon, mert Önök kilopják a pénzt az egészségügyből” – mondta többek között. „Ön támadja Magyarországot, a magyar embereket, ön az áruló” – vonta le a konzekvenciát. Csak a pénz, a lopás és a hatalom érdekli, magasról tesz a magyar emberekre – tette hozzá.

Tóth: Európa páriája

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője az Orbán Viktor beszédéből hiányzó elemeket sorolta, mint például a 325 forintos euró. „Ön már nem Európa erős embere, hanem páriája” – ezt is rögzíti a strasbourgi jelentés szerinte. Arról hoztak döntést, hogy Magyarországon már nincs demokrácia. Be fogja nyújtani pártja azokat a javaslatokat, hogy újra demokrácia legyen – mondta a képviselőkhöz fordulva. „Nem a multik, hanem az ott dolgozók szövetségesének kell lenni” – mondta a béremelések kapcsán.

Keresztes: Orbán el akarja fedni a kritikus magyar helyzetet

„Ugyanazt a neoliberális gazdaságpolitikát folytatják, mint elődeik” – mondta Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője a miniszterelnök beszédének a gazdasági eredményeket soroló és magyar modellről szóló részéről.

Sok meglepő voks van a Sargentini-jelentés szavazólapján - Magyar Hang

A bevándorláskritikus közép-európai államok képviselői se álltak ki egységesen az Orbán-kormány mellett.

Hangsúlyozta, hogy nem a migrációt támogató és az ellen fellépő pártok küzdelme lesz az EP-választás. A valós kérdés, hogy tud és akar-e cselekedni Európa. „Ön nem abban érdekelt, hogy a migrációs krízis megoldódjon, hanem abban, hogy elfedje a kritikus magyar helyzetet, a valóságot” – mondta, majd sorolta a problémákat, a kivándorlást, a vidék helyzetét, a nagy városok megrendendülését. „Alapvető rendszerek recsegnek, de ezekről nem beszélünk.” Ő úgy gondolja, ezekre a kérdésekre nemzeti szinten kell választ adni, ezért nem támogatták a jelentést.

Harrach a nemzet nagy komédiásáról

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője szerint a Sargentini-jelentés következményei egyértelműen Magyarországot sújtják majd. Harrach Péter kiemelte: a jelentésben egyrészt megoldott problémák, másrészt szép számmal valótlanságok szerepelnek, ráadásul a dokumentumot egy eljárásjogi ügyeskedés segítségével fogadták el.

A kormánypárti politikus kitért Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíció frakcióvezetőjének felszólalására. Azt mondta: nem osztja teljesen a jobbikos hozzászóló véleményét, aki szóvá tette a volt kormányfő jelenlétét, így ugyanis elestek volna egy műélvezettől, amit „a nemzet nagy komédiása” produkált.

A többi ellenzéki felszólalást sok esetben a durvaság jellemezte, ami nem méltó a magyar parlamenthez, még ha az érintettek frusztrációjára utal is; ezen uralkodni kellene – jegyezte meg Harrach Péter.

Kocsis nekiment Gyurcsánynak

Hiába beszélt Orbán Viktor több mint húsz percet, a Fidesz frakcióvezetője úgy érezte, neki nem azzal, hanem Gyurcsány Ferenccel kell foglalkoznia. Kocsis Máté felszólalásában ugyanis másról sem beszélt, mint a volt miniszterelnökről, mint aki megnyerte „az ellenzéki gyűlölködő és gyalázkodó versenyt”, mégpedig „saját gondolataitól megrészegülve”. A beszéde egy pontján még „politikai detoxikálóba” is küldte, jelentsen ez bármit is.

A fideszes politikus felidézte azt is, hogy éppen 12 éve szivárgott ki az őszödi beszéd, amikor kiderült, hogy az akkori Gyurcsány-kormány hazudott reggel, éjjel, meg este. Ráadásul Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök, amikor „amikor lovasrohamot vezényeltek a magyarok ellen, szemeket lövettek ki, és nőket vertek meg a főváros utcáin”.

Kocsis Máté – aki Gyurcsány Ferencet végig frakcióvezetőnek szólította, pedig volt miniszterelnökként alapvetően ez a megszólítás is megilletné – úgy fogalmazott, hogy ő gyűlöli a magyarokat és gyűlöletkampányt folytat a határon túliak ellen.

Orbán Viktor és a választási siker

Orbán Viktor viszonválaszát azzal kezdte, hogy 20 perces beszédében egyszer sem használta az áruló szót, Szabó Tímea mégis azt mondta, hogy egyfolytában erről beszélt. „Nem egy freudi elszólásról van szó” – kérdezte.

„Ismét a régi nótát hallom, mintha elsikkadt volna az a tény, hogy itt öt hónappal ezelőtt választás volt” – üzente az ellenzéki frakcióvezetőknek. Szerinte a család-, nemzet-, gazdaság- és migrációs politikájukról is döntöttek akkor a szavazók. Azt kérte, ha legközelebb ilyen helyzet áll elő, sose szavazzanak Magyarország ellen.

A határvédelem jogával kapcsolatban azt mondta, valóban fenyeget az, hogy olyan országoktól, aki képes megvédeni a saját határát, jogot akarnak elvenni. „Miért kell tőlünk jogot elvenni, mi pontosan tudjuk, kit kell és kit nem kell beengedni”. Azt akarják, hogy átadjuk a kapukulcsot. Nem az a céljuk, hogy megvédjék a határt, hanem hogy beengedjenek, akiket akarnak. „Csak annyit szeretnék kérni az ellenzéktől, hogy nemzeti ügyekben álljanak a nemzet mellé”