Orbán Viktor: Ha a következő másfél évet jól csináljuk, akkor fantasztikus eredményre fogunk jutni

Orbán Viktor: Ha a következő másfél évet jól csináljuk, akkor fantasztikus eredményre fogunk jutni

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. december 7-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A veszélyhelyzetet a parlament megszünteti, de a vírust ez nem befolyásolja – erről beszélt Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott szokásos péntek reggeli interjújában. A miniszterelnök azt mondta, hogy a járványügyi készültség fenntartására még szükség van: így az operatív törzs működése fennmarad és egy azonnali bevetési egységet is létrehoztak, megmarad a kórházparancsnoki rendszer is, a tiszti főorvos jogköreit pedig megerősítik.

– Számos európai országnál sikeresebb volt a védekezésünk – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy még nálunk gazdagabb országok is rosszabbul jártak. Az állampolgárok fegyelmezettsége, a gyors kormányzati döntések, az eltökélt orvosok és ápolónők gyakran többet érnek, mint a pénz. Orbán Viktor azt azonban hangsúlyozta, hogy a veszélyeztetett korosztályról nem szabad elfeledkezni, eddig már megmentették több ezer idős ember életét és ezt nem szabad kockára tenni.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a sikeres védekezés kulcsa, hogy az emberek a védelmi szabályokat elfogadják. Miután ősszel egy második hullámra számítanak, ezért egyetértési pontokat kell kialakítani, ezért van szükség a nemzeti konzultációra.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy minden másnap átfogó jelentést kap a munkanélküliség állásáról és a kormányzati intézkedések hatásairól. Már jóval egymillió felett van – szavai szerint – a megmentett munkahelyek száma. A kormány továbbra sem segélyt akar adni, hanem abban segíteni, hogy megtartsa az állását: ennek része a bértámogatás vagy a beruházások támogatása. – Egyértelmű összefüggés lesz a kormányzati teljesítmény és a gazdaság állapota között a következő időszakban – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, ha a következő másfél évet jól csinálják, akkor fantasztikus eredményre fognak jutni.

A miniszterelnök a jövő évi költségvetés kapcsán a pénz értelmes elköltésének fontosságát hangsúlyozta. – Még senki nem tudja, hogy a járvány milyen mértékben vetette vissza a gazdaságokat – mondta, hozzátéve, hogy a 2021-es év is gazdaságvédelmi év lesz. A kormányfő szerint megvannak a tapasztalataik, hiszen 2010-ben már végrehajtottak egy sikeres válságkezelést.

Orbán Viktor azt is hangsúlyozta, hogy a védekezésben mindenkinek részt kell venni, „egy csónakban ülünk, együtt sírunk, együtt nevetünk”, ebben pedig benne vannak az önkormányzatok is. (Ismert, az ellenzéki pártok és Karácsony Gergely főpolgármester is élesen bírálta a jövő évi büdzsé tervezetét, mert szerintük nagyon sok pénzt vesz el az önkormányzatoktól.) A miniszterelnök most azt mondta, hogy az önkormányzatok költségvetése jövőre jelentős mértékben fog nőni.

Az uniós költségvetést érintve a kormányfő arról beszélt, hogy vannak országok, amelyek nagyon nagy bajban vannak, az államadósságuk miatt „nem biztos, hogy kibírják”, így valamit csinálni kell. Ezért született a döntés, hogy közösen vegyenek fel az uniós tagállamok hitelt. – Be kell látnom, hogy ha berzenkedek is ellene, most mégis muszáj egyszer, kivételesen ezt az eszközt alkalmazni – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ezt nem lehet igazságtalanul csinálni. Azt hangsúlyozta, hogy „a közép-európai országokkal nem lehet kibabrálni”.

Az éppen pénteken hazánkba érkező szlovák miniszterelnököt Orbán Viktor hosszasan dicsérte. Majd arról beszélt, hogy a múltra vonatkozó megjegyzések szép gesztusok, de a jövő az érdekes. – A magyarok nevében is mondom, hogy a XX. századot elvesztettük, de a XXI. századot a magyarok meg fogják nyerni. Mi egy emelkedő, erősödő és győztes ország vagyunk és azok is leszünk a következő időszakban – fogalmazott a kormányfő.