Orbán Viktor: Akinek van munkája, becsülje meg

Orbán Viktor: Akinek van munkája, becsülje meg

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. december 7-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Európában háborús árak vannak, senki sem gondolta volna február 24-én, hogy nem egyszerűen egy konfliktusháború tör ki, hanem új korszak jön és belépünk a háborúk korába – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

– Ez a háború a világgazdaságban is zajlik, legalábbis Európában mindenképp. És ez megkérdőjelez mindent, harcolni kell mindenért, amit eddig természetesnek vettünk – tette hozzá. Szerinte két nagy csata lesz, az egyik az energiáért folyik, de lesz harc a munkahelyekért is.  

– Akinek van munkája, annak azt tanácsolom, hogy becsülje meg, mert most munkaerőhiány van még, de hamarosan recesszió jön és munkahelyek fognak megszűnni – figyelmeztetett.

A miniszterelnök kitért a szankciókra is: „Eleinte azt hittem, hogy az európai gazdaság csak lábon lőtte magát a szankciókkal, de most már azt látom, hogy tüdőn és levegőért kapkod” – szögezte le. 

Úgy látja, ki kellett hirdetniük az energia-veszélyhelyzetet, ezért felállítottak egy operatív törzset is, melyet Gulyás Gergely vezet. 

Szerinte két helyzet lesz Európában: valahol nem lesz elég energia, máshol lesz, de drágán. – Mi ez utóbbiak közé tartozunk – mondta.

Ezután rátért a rezsicsökkentésre, és arról győzködte a hallgatókat, hogy annak, aki átlag fölött fogyaszt, be kell látnia, hogy kénytelenek az átlag feletti fogyasztásra magasabb díjat kivetni, különben az egész rezsicsökkentést meg kellene szüntetni. 

Mint kiemelte, a kormány úgy hozott döntést, hogy rendelkezett a teljes számokkal, majd elmondta a szerdán ismertetett számokat az átlagfogyasztásról.

Szerinte Magyarországon nehezebb a helyzet, mint Európában, mert a havi bevételben jóval nagyobb arányt képvisel a rezsi ára. Arról beszélt, hogy a baloldal sosem támogatta a rezsicsökkentést, ám ők bevezették és meg akarják védeni.

– Nem vagyunk egyformák, van aki majd megérti, van, aki majd nem – mondta arra, hogy vajon mindenki megérti-e majd, hogy most már nem fér bele a teljes rezsicsökkentés. – A háború előtt belefért, de most, hogy háborús állapotok vannak és háborús infláció, már nem – tette hozzá. Ugyanakkor örülne, ha ezt mindenki belátná. 

Arra, hogy Manfred Weber szolidaritást javasol az európai országok között az energia területén, így válaszolt: „Amit az Európai Néppárt elnöke mond, az tőről metszett imperialista megközelítés. Ez egy német ember. Mit szeretnének csinálni a németek? Ők bezárják az olcsó energiát termelő atomerőművet, viszont elveszik a többi országtól a gázt. Nem tudok mit mondani, ez rosszabb mit a kommunisták”. 

Ami a szankciókat illeti, azok nem segítenek Ukrajnának, de közben rosszak az európai gazdaságnak. Orbán szerint le kell ülni az oroszokkal, tűzszünetet kell kötni, aztán békét, mert erre van szükség az európai gazdaságnak. 

Orbán jó és szükséges döntésnek tartja a kata átalakítását. Hozzátette: 2012-ben azok között volt, akik kigondolták. Az elején mindenki csak magánszemélyeknek számlázott, de aztán elkezdték ezt kihasználni, jöttek a cégek, és meggyőzték az alkalmazottaikat, hogy számlázzanak.

Úgy látja, hogy 300 ezren valójában színlelt katások. – Ez is belefért volna, de most, hogy háborús állapotok vannak, ez nem fér bele. Méghozzá a nyugdíjrendszer miatt nem fér bele – hangsúlyozta, az ugyanis szerinte nem fog menni, hogy 450 ezer ember nem fizeti be a nyugdíjkasszába azt a pénzt, amit be kéne. Ennek kapcsán az ápolónőket emlegette, mint Gulyás Gergely szerdán, azt, hogy a nyugdíjbefizetésük menyivel magasabb, mint a katásoké.

– A katás kiskapukat bezártuk, nem is fogjuk újra kinyitni – szögezte le, majd mindenkit arra biztatott, hogy keressen egyéb adózási lehetőségeket, de vissza is lehet menni munkavállalónak.

Újra elmondta, hogy a baloldal annak idején nem szavazta meg a katát. – Négyszer egymás után vesztettek kétharmaddal, az esélyük annyi, amennyi. A kampányban bebizonyították, hogy nem lehet rájuk bízni az országot, háborús helyzetben főleg – ostorozta az ellenzéket, amely szerinte emiatt ráült az elégedetlenségi hullámra. – Az összefogás felé kell, hogy menjünk, mert háborús helyzet van, az összefogás a jó válasz, nem pedig a háborús haszonlesés – fogalmazott.

– A katonákat nem tudjuk délen használni már többé, vissza kell vinnünk gyakorlatozni, mert háború van a szomszédban, a rendőröknek is vissza kell menni az ország különböző pontjaira, ezért az eddigi ideiglenes megoldás már nem jó. Ma délután alá tudom írni a határvadász egységek létrehozásáról szóló rendeletet. Ez emelni fogja a rendőrök és a katonák bérét is, hiszen nem kereshetnek ők kevesebbet – jelentette ki Orbán.

Végül a háború veszteseiről és győzteseiről beszélgetett a műsorvezetővel, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a háború meghosszabbítása mögött  üzletembereket és háborús uszítókat kell keresni, és ide sorolta a „Soros György-féléket”.