Orbán Viktor megszólalt a Kaleta-ügyről

Orbán Viktor megszólalt a Kaleta-ügyről

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. december 7-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lesznek újabb korlátozások, „de még nem tudni, mifélék” – erről beszélt Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök szavai szerint a veszélyt most úgy hívják, hogy behurcolás. – Magyarország rendben van, de ami Európában történik, az ránk is hatással van – fogalmazott a kormányfő arra utalva, hogy a környező országokban nő a fertőzöttek száma. Az operatív törzsnek péntek délig kell letennie az asztalra egy javaslatot arról, hogyan lehet ez ellen védekezni. – Több Balaton, kevesebb Adria – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a vírus előtt 4,5 millió ember dolgozott Magyarországon, míg a járvány mélypontján 130 ezerrel kevesebben. Az elmúlt két hétben viszont – mint mondta – elkezdett nőni a munkából élők száma. – Magához tér a magyar gazdaság – fogalmazott. A gazdasági operatív törzs közben Varga Mihály vezetésével már most dolgozik azon, hogy felkészüljön, majd január környékén lesz még egy megpróbáltatás, ami a mostani válságból származik, de késleltetetten mutatja meg hatását a gazdaságban.

Kaleta Gábor ítéletéről is kérdezték a miniszterelnököt. – Az enyhe ítélet annak bizonyítéka, hogy sem az ügyészség, sem a bíróság nem áll a kormány befolyása alatt – fogalmazott, hozzátéve, hogyha ott állna, akkor ötször ekkora ítélet született volna. Orbán Viktor arról beszélt, ha valaki ilyen esetről hall, a saját gyerekeire gondol elsősorban, hogy ők is lehetnének áldozatok. – Semmilyen büntetés nem tűnik súlyosnak ilyenkor – mondta. A kormányfő ugyanakkor nem akar ebbe beletörődni, „nincs ennek az ügynek a vége”. Az őszi törvényalkotás egyik legfontosabb kérdésének a gyermekvédelem témáját, a szigorítást nevezte.

A következő hétéves uniós költségvetés kapcsán a kormányfő felidézte, hogy szó van egy 750 milliárd forintos hitelfelvételről. – Fázok tőle én is, a magyar ember fejében az adósság a legrémisztőbb dolgok közé tartozik – fogalmazott. Ám „vannak nagyfiúk, németek, franciák, akik megegyeztek” és a déli államok is ezt szeretnék. – Meg tudnánk vétózni, Magyarország mondhatná azt, hogy nem, de 26 országgal találnánk magunkat szemben – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ha megtörténik a hitelfelvétel, akkor viszont mindenki maga dönthesse el, hogyan használja fel a pénzt a gazdaság újraindítására. Azt is hangsúlyozta, hogy politikai szempontokat nem lehet mindehhez kapcsolni.

A miniszterelnök Angela Merkel minapi szavaira, amikor a jogállamiság fontosságáról beszélt, azt mondta, hogy örömmel áll elébe. Ám azt hozzátette, hogy nem lenne ilyen lendületes a németek helyében, „mert ha összemérem a magyar jogállamiságot a német jogállamisággal, akkor lehet, hogy abból mi kerülünk ki győztesen”. Erre példaként említette, miszerint nálunk elképzelhetetlen az, hogy az Alkotmánybíróság tagjai párttagok legyenek, míg Németországban így van.