„Egy olyan demokrácia, ahol az ellenzéki hangokat elhallgattatják, az nem szabadság”

„Egy olyan demokrácia, ahol az ellenzéki hangokat elhallgattatják, az nem szabadság”

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az unió soros német elnökségének és az újjáéledő német hegemóniának egyik látványos jele, hogy az elnökség programjáról szóló brüsszeli európai parlamenti vita első tíz felszólalója közül hét német volt: Angela Merkeltől, Ursula von der Leyenen át a parlamenti frakcióvezetőkig, még a függetlenek képviselője is egy német politikus volt.

A német kancellár öt pontban vázolta fel a soros elnökség előtt álló feladatokat. Ezek a következők: az alapjogok védelme, a tagállamok közti kohézió elősegítése, klímavédelem, digitalizáció és Európa világpolitikai szerepvállalása.

Beszédében Angela Merkel kiemelte, hogy mindezek közül az alapjogok ügye a legfontosabb a soros elnökség számára, a másik pedig az összetartás, a szolidaritás, amely kiviheti EU-t a jelenlegi helyzetből. A német kancellár néhány burkolt üzenetet is megfogalmazott, amelyek azoknak szóltak, akiket egyébként is sok támadás ér a jogállamiság megsértése miatt. – Egy világjárvány nem lehet ürügy arra, hogy a demokratikus alapelveket kiiktassuk – mondta a kancellár, majd hozzátette: „egy olyan demokrácia, ahol az ellenzéki hangokat elhallgattatják, nem kívánatos a kulturális vagy vallási sokszínűség, az nem szabadság”.

Beszélt arról is, hogy dezinformációval nem lehet a járvány ellen küzdeni. Kitért néhány szóban a migrációra is, azt vállalta, hogy elnökségük alatt komoly előrelépés lesz az új menekültügyi politikában, mert „nem fordíthatjuk el a fejünket, ez közös felelősségünk”.

– Az a célunk, hogy Európa a jogállamiságot és fenntarthatóságot szimbolizálja – zárta beszédét Angela Merkel, amelyet állva tapsoltak meg a képviselők.

Ezt követően vitát tartottak a politikusok az elhangzottakról. Nem sokat kellett várni addig, hogy a magyar miniszterelnök neve elhangozzon. A Renew Europe frakció vezetője, a román Dacian Ciolos arról beszélt, hogy sokan igyekeznek megtorpedózni az európai projektet. Példaként említette Orbán Viktort, aki Merkel pártcsaládjához tartozik. – Ne nyújtson kezelt azoknak, akik így cselekszenek, kösse az uniós alapok folyósítását a jogállamiság védelméhez, ez kiváló politikai alkalom ehhez – mondta Ciolos.

Magyar részről Győri Enikő, a Fidesz képviselője is felszólalt. A kormánypárti politikus azt kérte a német elnökségtől, hogy segítsenek az uniónak talpra állni, „ezt más el sem tudná végezni”. Győri Enikő szerint ehhez az kell, hogy azokat a témákat helyezzék előtérbe, amelyek összekötik a tagállamokat. Egyúttal azt kérte, „hagyjuk hátra, ami elválaszt, például az ideológiai vitákat, az egyes tagállamokkal és harmadik országokkal szembeni pszichológiai hadviselést”. Győri Enikő úgy vélte, hogy a jogállamiság terén a szerződések mentén mindenkit egyenlő feltételek alapján kell vizsgálni.