Orbán Viktor: Nekem 133 bátor ember kell

Orbán Viktor: Nekem 133 bátor ember kell

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 23-án. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány gazdasági intézkedéseit és a járvány elleni védekezés legfontosabb adatait ismertette kora délután az Országgyűlésben is Orbán Viktor. A parlamentben ugyanakkor az ellenzéknek lehetősége van reagálni, ezzel éltek is. Azt minden ellenzéki párt felszólalója világossá tette, hogy támogatják az eddigi lépéseket, bár a gazdasági területen sokat keveselltek. Például azt szerették volna, ha nemcsak a terheit engedik el a bajba jutottaknak, hanem közvetlen anyagi támogatást kapnak.

A legtöbb indulatot azonban nem ez váltotta ki, hanem a Fidesz által benyújtott „túlhatalomtörvény”. Ez a jogszabály ugyanis lehetőséget adna a veszélyhelyzet meghosszabbítására és a rendeleti kormányzásra továbbra is, ugyanakkor nem lenne határideje, hogy pontosan meddig. Az ellenzék emiatt aggódik, és azt szeretnék, legalább az kerüljön bele, hogy 90 napig tart az a különleges felhatalmazás, amíg a kormány rendeleti úton kormányozhat.
Orbán Viktor ugyanakkor nem akar határidőt. Azt szorgalmazza – ami a javaslatukban szerepel is –, hogy ne legyen időkorlát, hanem az Országgyűlés mondhassa meg, hogy meddig tart a veszélyhelyzet. Az már más kérdés, hogy az Országgyűlésben ilyen döntést csak a Fidesz és a KDNP tud meghozni, hiszen nekik van meg a szükséges többségük.

Percről percre követtük az Országgyűlésben elhangzottakat, itt tudja visszaolvasni:

16:33: A Fidesz és a KDNP politikusai, a Mi Hazánk négy képviselője, illetve Ritter Imre nemzetiségi képviselő szerette volna, ha már hétfőn elkezdődik a vita, velük szemben a nem gombot nyomta az összes többi ellenzéki képviselő. Így 127 igen és 52 nem szavazat lett, vagyis nem lett meg a szükséges négyötödös többség.

Nem támogatta az ellenzék, nem került most napirendre a „túlhatalomtörvény" | Magyar Hang

14:59: Nehéz idők jönnek. Mindenkit arra kérek, szedje össze magát és nőjön fel a feladathoz – zárta beszédét Orbán Viktor.

14:58: – Nekem 133 bátor ember kell, ezek önök itt, az oldalamon – szólt a Fidesz és a KDNP soraiban ülő képviselőkhöz.

14:56: A béremelési igényeket a miniszterelnök indokoltnak nevezte, de – tette fel a kérdést – biztos, hogy most van itt az ideje a bérharcoknak? Most a munkahelyeket kell megvédeni.

14:52: Az embereknek adandó közvetlen anyagi segítség kapcsán – amit szintén az ellenzék sürget – Orbán Viktor azt mondta, hogy nem segélyt akarnak adni, hanem a munkahelyeket akarják megtartani.

14:49: A kijárási tilalom jobbikos sürgetése kapcsán Orbán Viktor elmondta, azt kell mérlegelni, hogy a kijárási tilalom melyik formája lehet hatásos. A teljes szerinte meg sem valósítható. Azzal is foglalkozni kell – mondta –, hogy kit kitől kell elszigetelni: csak a bajban lévőket, mennyi időre és van még egy sor kérdés. – Gondolkodunk ezen, megfontoljuk, azt is nézzük, hogy melyik országban mi működött – mondta.

14:46: A védőfelszerelések szétosztásáról a miniszterelnök azt mondta, hogy három dolgot kell figyelembe venni. Egyrészt, hogy mennyi eszköz van raktáron, mennyire lesz még szükség, illetve mennyi az egészségügyi dolgozók száma. Ezeket kell mérlegelni. – Katonai mozgósítási terv szerint haladnak a dolgok – fogalmazott a kormányfő. Azt is leszögezte, hogy a WHO ajánlása alapján tesztelnek.

14:42: Orbán Viktor ironikusan megköszönte Gyurcsány Ferencnek, hogy válságkezelési tanácsokkal látta el.
Annak kapcsán, hogy az ellenzék kevésnek nevezte a gazdasági lépéseket, leszögezte, 3600 milliárd forintról van szó, amit otthagynak az embereknél. Abban viszont egyetértett, hogy újabb és újabb döntéseket kell majd hozni és ezt meg is fogják tenni.

14:38: Újra Orbán Viktoré a szó. A miniszterelnök az időkorlátról szóló vitáról azt mondta, hogy a kormány nem akarja elvenni a jogot arról a döntésről, hogy mikor van vége a veszélyhelyzetnek. – Önök, mi, mindannyian együtt 90 nap múlva sokkal rosszabb állapotban leszünk. (Az ellenzék azt szeretné, hogy legfeljebb 90 napra hirdessék most ki a veszélyhelyzet, amíg rendeleti kormányzás van.) Ha a védekezés sikeres, a járvány elmúlik – mondta.
A kormányfő arra is kitért, hogy az ő elképzeléseik szerint a parlamentnek kell döntenie arról, hogy mennyi ideig szól a veszélyhelyzet – nem pedig 90 napos határidő kell –, az már más kérdés, hogy ehhez az Országgyűlésben a Fidesznek van többsége.

14:33: Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője következik, aki a köszönettel kezdte a most védekezésben részt vevőknek.
Arra kérte az ellenzéket, hogy ne most sarkítsák ki a közöttük lévő ellentéteket. Több hétpárti egyeztetés volt, konstruktív találkozók voltak, de szerinte a most elhangzó ellenzéki aggályok korábban még nem jelentek meg. – Ma tárgyalnunk kell a koronavírus-törvényről, ehhez négyötöd kell, nekünk kétharmadunk van – mondta, azt hangsúlyozva, hogy úgy is tudnak segíteni, ha kimennek az ellenzékiek a teremből és csak a kormánypártok kezében van a döntés. Szerinte nem igaz a „korlátlan hatalom”, hiszen a felhatalmazásuk a járványra kezelésére szólna.
Az ellenzék által bírált időkorlát kapcsán azt a kérdést tette fel: ki az, aki most meg tudja mondani, hogy az Országgyűlés 60 vagy 90 nap múlva tud-e ülésezni.

14:27: Harrach Péternél, a KDNP frakcióvezetőjénél a szó, aki egyetértett a miniszterelnök beszédében elhangzottakkal. Az együttműködéshez szükséges bizalomról beszélt, szerinte a kormány eddigi tettei indokolják a bizalmat. – Ez a kormány képes arra hogy ezt a súlyos helyzetet kezelje – mondta, majd az előző, MSZP-SZDSZ kormányok hibáit vette sorra.

14:19: Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője a következő, aki az egészségügyben dolgozóknak mondott köszönettel kezdte.
Egyetértett a miniszterelnökkel abban, hogy félre kell tenni a pártpolitikai gondolkodást. De ezt szerinte meg is kell teremteni. Itt tért rá ő is a felhatalmazási törvényre, aminek kapcsán másokhoz hasonlóan megismételte, hogy a lényege elfogadható. Felvetette Keresztes László Lóránt is az időkorlátot, az arról szóló „méltatlan vitát”. Fontosnak nevezte, hogy konszenzussal tudjanak erről dönteni, a kormányoldalnak kell ebben lépnie. Hiszen abban egyetértés van, hogy különleges lehetőségeket kapjon a kormány, ugyanakkor kell a garancia, az időbeli korlát is.

14:08: Tóth Bertalan, MSZP-elnöké a szó. Azzal kezdte, hogy a kormány által megvalósított intézkedéseket korábban a szocialista párt javasolta. Azonban – a többi ellenzéki felszólalóhoz hasonlóan – szerinte is többre lenne szükség.
A politikus ezután a miniszterelnököt idézte, miszerint együttműködésre van szükség. Ezzel pedig egyet is ért. – Az nem együttműködés, hogy leteszek valamit az asztalra és azt mondom, hogy ez van – utalt arra, hogy a kormány által benyújtott törvényjavaslat („túlhatalomtörvény”) időkorlát nélkül adna rendkívüli jogosítványokat a kormánynak és hiába kérte az ellenzék, nem hajlandók időkorlátot beleírni. Márpedig azért lenne erre szükség, mert sokan – mint mondta – nem bíznak a hatalomban. – Rakják ezt rendbe, és egyhangú döntés születhet a parlamentben – tette még hozzá.

14:00: Jakab Péteren a sor. A Jobbik elnöke is azzal kezdte, hogy az ellenzék együttműködő volt, ám a kormány szerinte nem ezt az utat akarja járni a továbbiakban a benyújtott törvénytervezetük („túlhatalomtörvény”) alapján.
A WHO ajánlását is megemlítette, miszerint tesztelni kell és sürgette a kijárási tilalom bevezetését is. A Jobbik elnöke is kevésnek találta a gazdasági lépéseket, szerinte a dolgozóknak, vállalkozóknak anyagi segítséget kell nyújtani.
Az egészségügyi dolgozókról, a boltosokról beszélt, akik hősök, mégis ők keresnek a legrosszabbul. Álló tapsot kért, hogy köszönetet mondjanak nekik, de többen követték is ebben.

13:55: Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője azzal kezdte, hogy az Orbán Viktor által bejelentett intézkedések abszolút támogathatók. Az, hogy kapjon a kormány nagyobb jogosítványt, az is rendben van. Az ellenzék szerinte eddig is rendkívül konstruktív volt.
Feltette ugyanakkor a kérdést, hogy hol van az említett másfél millió maszk, mert nincsenek a kórházban megfelelő védőfelszerelések. Gyurcsány Ferenchez hasonlóan nagyon kevésnek nevezte az adóelengedést, szerint arra lenne szükség, hogy a kormány pénzt adjon az embereknek és a munka nélkül maradtaknak legyen meg havi 100 ezres jövedelme.
Szabó Tímea is bírálta, hogy a Fidesz időkorlát nélküli felhatalmazást kér a továbbiakban. Az alaptörvényre hivatkozott, amely – mint mondta – még háborús helyzetben sem ad lehetőséget időkorlát nélküli, kontroll nélküli kormányzásra. Kritizálta a Büntető törvénykönyvben a rémhírterjesztés szigorítását is, szerint ennek célja az, hogy befogják az emberek száját.

13:45: Gyurcsány Ferenc volt az első, aki reagálhatott a miniszterelnök szavaira. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a kormányt támogatni kell abban, hogy veszélyhelyzetben a szükséges lépéseket megtegye. A parlamentnek ugyanakkor dolga, hogy a végrehajtást szervező kormányt ellenőrizze vagy éppen támogassa.
A nemzeti egység nem a nemzet korlátlan engedelmességét jelenti – mondta. Gyurcsány Ferenc megfogalmazása szerint: ha arra kérnek felhatalmazást, hogy bármit megengedjünk a kormánynak a veszélyhelyzetre hivatkozva, akkor azt kell mondanunk, hogy ezt nem tudjuk megtenni. Nem lehet ugyanis korlátlan felhatalmazást adni, hiszen „valamikor ennek is vége lesz”.
Az intézkedések túlnyomó többségével mindenesetre Gyurcsány Ferenc alapvetően egyetértett. Szerinte a kérdés, hogy van-e olyan, amit még nem tettek meg.
A gazdaság kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy válság lesz, nem lesznek jövedelmek, de a kormány csak a terhek befizetésére ad haladékot.

13:41: Az ellenzék jön.

13:40: Az előttünk álló időszak nehéz lesz, de vállalni kell az erőfeszítéseket, mert azok emberéletét menthetnek – mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor szavai szerint politikai viták helyett elérkezett az összefogás ideje, párthovatartozás nélkül.

13:36: A nemrég már ismertetett gazdasági döntések következtek: hitelfizetési moratórium év végéig, a bajba került szektorokban elengedett járulékfizetési kötelezettségek. Majd jöttek a hétfőn bejelentettek: 81 ezernél is több kisvállalkozás kap adómentességet a kata-járulékfizetés alól, felfüggesztik a kilakoltatásokat és az adótartozások visszafizetését is, a veszélyhelyzet alatt lejáró gyes- és gyed-jogosultságok idejét meghosszabbítják.

13:30: Elhangzott ismét, hogy határzár van, a szomszédaink pedig számíthatnak ránk. Megismételte a számokat a rendőrök és katonák számáról – 139 ezer ember van összesen a rendfenntartásra – illetve a létfontosságú vállalatoknál megjelent honvédelmi irányító törzsekre is kitért.

13:25: A kormányfő megismételte az operatív törzs sajtótájékoztatója előtt már elmondottakat, miszerint nincs megbízható becslés arról, hogy valójában mennyi beteg lehet itthon. Elmondta ismét azt is, hogy kilencen nagyon betegek. Újra beszámolt az egészségügyi adatokról, mint például, hogy 2560 lélegeztetőgép van, 66 ezernél is több kórházi ággyal rendelkezünk, 65 év alatti orvosból pedig több mint 19 ezer van.

13:21: A koronavírusnak jelenleg nincs ellenszere, bár az egész világon elszántan keresik, de nem várható, hogy a közeljövőben elérhető lesz – mondta Orbán Viktor az Országgyűlés plenáris ülésén napirend előtti felszólalásában. Hozzátette, hogy a kollektív védekezés megszervezése, a fertőzés ütemének lassítása, a megfelelő ellátás biztosítása, a gazdasági következmények enyhítése, illetve a lebénuló gazdaság újraindítása a békeidőben érvényes szabályok mellett nem lett volna lehetséges. – Most egy ideig másképp kell dolgoznunk, viselkednünk – mondta, hozzátéve, hogy ezért vezették be a veszélyhelyzetet.