Orbán Viktor: Októbertől kiviteli korlátozás jön az építőiparban

Orbán Viktor: Októbertől kiviteli korlátozás jön az építőiparban

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. június 18-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A ma hajnali jelentésemben az áll, hogy az elmúlt 24 órában nem volt halálos áldozata a koronavírus-járványnak. Lélegeztetés nélkül 76-an, lélegeztetéssel 22-en vannak kórházban. Ma el fogja érni a beoltottak száma az 5,5 milliót, a másodszor oltottaké ma-holnap eléri az 5 milliót – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában péntek reggel. Hozzátette, az 5,5 millió beoltottnál jönnek a korábban közölt, további enyhítések.

A negyedik hullámot a világon készpénznek veszik, de aki be van oltva, az jó eséllyel megússza ezt – mondta. Aki be van oltva, nagy valószínűséggel kimarad, de ha mégis elkapja, könnyebben lábal ki – ez ma a világ virológusainak zanzásított véleménye – tette hozzá.

A kormány megnézte, milyen eszközből mennyi van, és azt állapította meg, hogy a kormány felkészült, ha negyedik hullám jönne.

– Mindenkit arra kérek, oltassa be magát – mondta. Ha nem oltatja be magát, rá fog jönni, hogy csalfa a remény. Abból induljanak ki, amit a legnehezebb időkben élt át az ország – tette hozzá.

Lehet-e harmadik oltás? – Egyelőre nem oltunk harmadszorra – válaszolta Orbán Viktor. – Azért vagyunk óvatosak, mert nem tudjuk, milyen hatása lenne. Mi csak a gyógyszergyártó cégeket nézzük, hogy vállalják-e a felelősséget, ha 3. oltást adunk be. Ez még nem lezárt vita.

Nem olyan gyorsan indul újra az élet, mint ahogy gondoltuk – fogalmazott. – Ezért kell olykor váratlan, határozott gazdasági döntéseket hoznunk. Ezekből hoztunk is csütörtökön.

– Az építőipar kapcsán októbertől elrendeltünk egy kiviteli korlátozást. De addig is bevezetünk a kivitelnél egy kötelező bejelentést és állami elővásárlási jogot. Döntöttünk a távmunka kiszélesítéséről, exporthitel támogatásáról, hároméves bértámogatást kötöttünk a Volánnal, a Postával és a MÁV-val. És gondolkodunk azon, hogy az áremelkedések elkerülésére, ha bizonyos árszint feletti növekedést tapasztalunk, extraprofitadót vetünk ki bizonyos építőipari termékekre. Munkahely-teremtő programok indulnak 17 városban. A művelési jogot kapott bányák esetében pedig egy éven belül el kell kezdeni a termelést, különben elvesszük a kitermelési jogot. Különben a lakástámogatások nem a kispénzű magyarokhoz fognak eljutni – mondta. Magyarázata szerint a kiviteli korlátozáshoz azért kell négy hónap, mert uniós engedélyt kell rá szerezni.

A melegellenesnek mondott törvény miatti brüsszeli vita kapcsán azt mondta, „erős estém volt, és durva támadások is voltak, de mindenkit megnyugtathatok, hogy senkinek nem maradtam adósa", ugyan fokost nem lehetett bevinni, de mindenki megkapta tőle, ami jár. Szerinte übermensch, gyarmattartó tempó van a törvénnyel kapcsolatban, itt külön kitért Mark Rutte holland miniszterelnökre.

– A szülő elsőbbségét az iskolával, az állammal szemben elismerjük. Van olyan európai ország, amelynek az alkotmányában is benne van ez – tette hozzá. „De persze ellenfeleink, a Soros-hálózat szervezői nem az ügyben érdekeltek”, hanem abban, hogy Magyarországot rossz színben tüntessék fel” – mondta. Utalt arra, hogy a Soros-szervezetek egy nagy vízen túli országgal, az amerikai állammal is együttműködhetnek, esetleg az ő szándékait hajthatják végre. „De mi biztos jobban vagyunk megszervezve mint ők” – fogalmazott.

Nehéz gyereket nevelni, különösen pubertás korban – tette hozzá.

– Fel kell készülnünk a veszélyek korszakára – mondta még az új nemzeti konzultáció kapcsán, külön kitérve a migráció kérdésére. Elmondása szerint a konzultáció azért indult, hogy a magyarok között egyetértés legyen.

Címkék: Orbán Viktor