Orbán Viktor: Rejtély számomra, hogy miért nem vagyunk ott a jók között íjászatban

Orbán Viktor: Rejtély számomra, hogy miért nem vagyunk ott a jók között íjászatban

Orbán Viktor utazik (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Olimpiát értékelt a Nemzeti Sportnak adott interjújában Orbán Viktor. Kiemelte: mindezt nem miniszterelnökként, hanem állampolgárként teszi, mégis kormányzati tervek kerültek szóba. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a sportági szövetségeknek az elkövetkező időszakban el kell számolnia az elmúlt években kapott támogatásokkal. A kormányfő úgy fogalmazott: „őszintén kell szembenézni a helyzettel”.

– Három aranyra gondoltam a vívóktól, hogy a kardcsapatot, a kard egyénit és a párbajtőrt be fogjuk húzni. Úszásban kettőt mondtam, az egyiket Milák Kristófnak és egyet Hosszú Katinkának, aki nem tudta ezt a sok hónapos kiesést az edzésmunkája sajátosságai miatt pótolni. Jövendöltem négy aranyat a kajak-kenura, mert azt gondoltam, hogy hármat hoznak a lányok és még egyet Kopasz Bálint. Tótka Sándor győzelme meglepetés volt számomra. Vitorlázásban is azt gondoltam, hogy mi vagyunk a legjobbak, Berecz Zsombor a legjobb. És lövészetben elhittem, hogy van két aranyesélyünk, a nemzetközi sajtó is ezt írta, és egy birkózóarannyal is számoltam – mondta el a miniszterelnök a Nemzeti Sportnak adott interjújában arról, hogy mit tippelt a világverseny előtt az eredményekkel kapcsolatban.

– Van a három klasszikus sportágunk, amiben mindig hazahozunk valamit, az úszás, a vívás meg a kajak-kenu, legutóbb, Rióban csak ezekben a sportágakban nyertünk. Most viszont visszatért melléjük a birkózás, ami fantasztikus dolog, várjuk a torna feltámadását, és pontosan nem tudjuk, hol tartanak a bokszolóink. Ezekben a sportokban mindig volt tudásunk, hagyományunk, műhelyeink, ezekhez volt tehetségünk. Még egy hagyományos sportágunk van, ahol sikerre számítottam, de nem tudunk Igaly Diána óta visszakapaszkodni. Ez a lövészet, amelyből időnként három-négy olimpiai időszakra is eltűnünk. Az is rejtély számomra, hogy miért nem vagyunk ott a jók között íjászatban azzal a legendáriummal, ami a magyarok és az íj kapcsolatát jellemzi – mondta a kormányfő.

Annak kapcsán, hogy az idei olimpián az előzővel szemben a magyar sportolók közül többségében férfiak hozták el az aranyérmeket, Orbán Viktor azt fejtegette, hogy a férfiak és a férfias erények szerinte a mai világban nincsenek megbecsülve, miközben a "női eszménnyel" soha nem volt gond. Orbán Viktor kitért arra is, hogy még mindig nem építették meg az olimpiai hőseink múzeumát, amit kormányzása egyik nagy hiányosságának tart.

 – Mindegyik szakszövetséggel sportágfejlesztési megállapodást szeretnénk kötni még a választás előtt. A sportági szakszövetségek jó partnerek, de itt őszintén kell szembenézni a helyzettel, eltelt nyolc, kilenc év, nagyon sok lehetőséget és sok pénzt kaptak, most mindenkinek szakmai és pénzügyi elszámolást kell készítenie, hogyan sáfárkodott ezzel a lehetőséggel. Beszámolás, elszámolás és utána az új hosszú távú megállapodás, ez következik most minden sportágban. – fejtette ki Orbán Viktor.

Mint elmondta: azért kerül sor elszámolásra, mert a korábban, két olimpiára kötött megállapodás lejár, és a sportági szakszövetségek most adják le a jelentéseiket, amelyek ellenőrzése hamarosan elkezdődik. A szakmai és pénzügyi ellenőrzés adja majd az alapját elmondása szerint következő hosszú távú megállapodásoknak, amelyek időtartama a terveink szerint 3+4+4 év lesz, mert a következő olimpiát három év múlva rendezik.

Orbán Viktor röviden kitért a tömegsportra is. Azt állapította meg, hogy a magyarok többet dolgoznak, mint az európai átlag, és ennyi munkaóra után sokuknak már nincs kedve mozogni. –Olyan feltételeket kell teremteni, hogy ne kelljen még az elemekkel is viaskodniuk, mert a túraútvonalak nincsenek rendben, vagy a tavak nem megközelíthetők – mondta el a miniszterelnök.