Ötven milliárdos mentőcsomagot kér a BKIK a fővárosi turisztikának

Ötven milliárdos mentőcsomagot kér a BKIK a fővárosi turisztikának

A Rosenstein étterem (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A drámai helyzetbe került turisztikai vállalkozások megmentésére 50 milliárd forintos Budapesti Válságkezelési Alap felállítását sürgeti a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) – írja a Pénzcentrum. A javaslat szerint az alap nagyobbik részét a főváros és a budapesti kerületek adnák össze 45-45%-ban az eddig elmaradt támogatások fejében, a kormányzat pedig a maradék 5 milliárd forinttal, továbbá adóelengedéssel és kedvezményes beruházási hitellel járulhatna hozzá a kezdeményezéshez. 75 millió forinttal, költségvetési főösszeg arányosan a BKIK is beszállna az alapba. A kamara javaslatcsomagja bértámogatást, kiadáscsökkentést, fogyasztásösztönzést, felújítási támogatást és átképzéseket is tartalmaz.

A javaslat szerint a legnagyobb forrást (30 milliárd forint) az ideiglenesen válságba jutott vállalkozások bértámogatására kell fordítania következők szerint. Hat hónapon keresztül 50 ezer budapesti turisztikai munkavállalónak havi 100 ezer forint bértámogatást kell nyújtani minimális bürokrácia mellett. További 100 ezer forintot havonta köztehermentesen, bérként kapjanak meg az érintett alkalmazottak, a TB jogviszonyukat pedig az állam fedezze. 

Távolságtartási és higiéniás szabályok betartásának segítésére fordítana a kamara 4 milliárd forintot. Ebből parkolóhelyeket szabadítanának fel újabb teraszok nyitásához a vendéglátóhelyeknek. Támogatnák a vendéglátóhelyek kiülős helyeinek fűthetőségét, téliesítését. Elengednék a vendéglőkbe érkezők parkolási díját. Támogatnák az ózonos fertőtlenítő készülékek beszerzését, valamint ingyenes maszkot és kézfertőtlenítőt biztosítanák a vállalkozások számára.

Utalvány osztanának 10 milliárd forint értékben a budapesti lakosság számára, amivel ösztönözni lehetne az éttermi fogyasztást, a taxi igénybevételt.Egymilliárd forintot szánnának a bajba került vállalkozásoknál dolgozók átképzésére. Ötmilliárd forintot pedig a válság alatt üres szálláshelyek, vendéglátóhelyek felújítására fordítanának.

Végül a BKIK vállalja, hogy budapesti gazdasági honlapot hoz létre és működtet, hogy ezzel segítse a vállalkozók korrekt és gyors informálódását.