Ötvenezer pulykát ölnek le a madárinfluenza miatt

Ötvenezer pulykát ölnek le a madárinfluenza miatt

(Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Madárinfluenza miatt több mint ötvenezer pulykát ölnek le Komárom-Esztergom megyében – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az intézmény szerint ennek ellenére a Magyarországon forgalomba kerülő baromfitermékek biztonsággal fogyaszthatók.

A főállatorvos az ország teljes területén elrendelte a baromfik zárva tartását, miután a fertőzött állományban nagymértékben megemelkedett az elhullás. Emellett megjelentek a betegséget sejtető klinikai tünetek is. A H5N8 altípus kapcsán eddig viszont még nem fordult elő emberi megbetegedés a kontinensen.

Az Ács település melletti gazdaságban történő irtás egész pontosan 53 500 pulykát érint. A gazdaság három kilométer sugarú védőkörzetében, illetve tíz kilométer sugarú megfigyelési körzetében felkeresnek minden baromfitartó gazdaságot, szükség esetén pedig mintát is vesznek. Érvénybe léptettek továbbá szállítási korlátozásokat is.

A H5N8 először 2014 elején, Ázsiában ütötte fel a fejét, aztán 2014 novemberében megjelent Európában is. Magyarországon legutóbb 2016-17-ben kellett a betegséggel megküzdeni.