Özönvíz mosta el a Bükk egyik legszebb falvát, a polgármester segítséget kér

Özönvíz mosta el a Bükk egyik legszebb falvát, a polgármester segítséget kér

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A honfoglaláskor a Bükk hegységet 90–95 százalékában erdő borította; ebben a farengetegben indult és alakult községünk, mely – ezer év alatt – a történelem viharaiban is megmaradt, gyarapodott, kiállta az idők próbáját és hátrahagyott számunkra egy örökké használható értéket, a lakóhely szeretetét!” – olvasható a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Dédestapolcsány hivatalos honlapján.

A település épp a napokban „élte túl” az elmúlt évtizedek legnagyobb árvizét, amelyet a hatalmas mennyiségű csapadék okozott. Az özönvíznek lehet, csak az egyik oka volt a csapadékos időjárás, hiszen a vidéken hosszú ideje jelentős fakitermelés zajlik, a lecsupaszított hegyoldalakról pedig sokkal gyorsabban zúdul le a víz, mint a növényzetben gazdag területekről.

Lukács László

Dédestapolcsányt május 29-én és 30-án árasztotta el előbb az eső, majd a medréből kilépő patak, mint ahogy Petőfi is írta a Tisza című versében megvadult folyamként vágtatott át a falun, utcákat és lakóházakat öntve el. A településre a kazincbarcikai, a szendrői, az ózdi és a miskolci hivatásos tűzoltók is kivonultak, a falu lakói pedig hősiesen mentették, ami menthető volt. Napokig tartott, házról házra vizsgálták át a víz alá került ingatlanokat, és kiderült, a település mintegy negyedét, 150 házat tett ideiglenesen vagy teljesen lakhatatlanná. Ugyanakkor öröm az ürömben, hogy személyi sérülés nem történt.

A szárazság miatt aggódtunk, most pedig el se akar állni az eső | Magyar Hang

„Őszintén megmondom, csak abban reménykedünk, hogy hasonló felhőszakadás nem ér el mostanság minket. Képzelje csak el, a 2010-es nagy esőzésekhez képest hetvennyolc, míg a tavalyi áradáshoz képest 80 centiméterrel volt most magasabb a patak szintje. Szerencsére ez mostanra normalizálódott, ám a talajvíz és a kutak, valamint a pincékben álló víz szintje még mindig magas” – mondta lapunknak telefonon Lukács László, Dédestapolcsány polgármestere.

A település vezetője azt is közölte, jelenleg a biztosítók kárfelmérő szakemberei járják az utcákat, ahol folyamatosan szállítják el az ár okozta törmeléket és a hulladékot. Eddig két ház vált biztosan lakhatatlanná. A a patak partján immár majdnem összeroskadt 35 négyzetméteres, komfort nélküli házba sosem költözhet már vissza az eddig ott élő 35 éves fiatalasszony.

István Szitai – Dédestapolcsány viziparty

„Ő jelenleg a családtagjainál lakik, vagy a közeli ifjúsági táborban, amelynek egy részét szintén elöntötte az áradat. A hölgy ott dolgozik, így ha úgy hozza a sors, akkor az ottani, komfortos részen meg tudja magát húzni. Ugyanakkor a másik épületben egy idős asszony lakott, és a házában 30 centis víz lepi el a teljes földszintet, azaz nála majd később derül ki, valaha visszaköltözhet-e otthonába” – mesélte a település első embere.

Az önkormányzat már végzett a károk felmérésével. Abban reménykednek, hogy az államtól, valamint különböző segélyszervezetektől anyagi segítséget kaphatnak. A hivatalnak van saját segélykerete, ám az 1,6 millió forintot az utolsó fillérig szétosztották a károsultak között, telkenként 10 ezer forintot tudtak adni átlagban. A település messze földön híres wellness szállóját ugyan nem érték el az árhullámok, ugyanakkor a hotelhez vezető utat és a kis hidat annyira megbontotta, károsította a lezúduló csapadék, hogy le kellett zárni a forgalom elől.

Klíma és agymosás | Magyar Hang

„Aládúcoltuk, megerősítettük a hidat, így a 2,5 tonnánál könnyebb gépjárművek már átkelhetnek rajta. Ugyancsak el volt zárva a forgalomtól a falu temploma is a dombtetőn. A hívek kizárólag gyalog tudjálk megközelíteni, ami igencsak nehezen megy az idősebbeknek” – folytatta a polgármester.

Flash floods in Dédestapolcsány, Hungary... – Severe Weather Europe

Lukács László szerint körülbelül 20-30 családot érintett súlyosabban az árvíz, ők megoldásként az elöntött alsó szintről a fenti szintre költöztek. Hogy mikor tudják újra megszokott módon használni saját otthonikat? A polgármester úgy véli, megközelítőleg egy hónap múlva már elképzelhető lesz.

„Sajnos a település utcái, a támfalak a felújítása talán egy év múlva kezdődhet el, ugyanis arra az időpontra születik meg a döntés arról, mennyi pénzt kaphatunk a munkálatokra. Mostanában lesz lomtalanítás, és egészen elkeserítő, de 84 ház elől kell majd elszállítanunk a használhatatlanná vált bútorokat, különböző háztartási eszközöket” – árulta el a polgármester.

Előre tudni fogjuk teljes évszakok időjárását? | Magyar Hang

Már most tudni, hogy a keletkezett károk nagy részét senki sem fogja megtéríteni, így az önkormányzat úgy döntött, jótékonysági estet szervez, a teljes bevételt a károsultaknak ajánlja fel.

Lukács László elmondta, ha valaki segíteni szeretne, az a helyi önkormányzatnál jelentkezzen
(3643 Dédestapolcsány, Petőfi S. utca 21., Telefon: 48/501-030),
Hűtőgépre, gáztűzhelyekre és bútorokra lenne a legjobban szükség a faluban.

Aki adományt utalna, megteheti a következő adatokkal:
Kulturális, Bűnmegelőzési és Környezetvédelmi Közalapítvány, számlaszám: 61600063-10003231 (Korona Takarékszövetkezet)

Card

„Előre is szeretném megköszönni azoknak, akik segítenek rajtunk” – zárta a beszélgetést a település első embere. Majd amikor elköszöntünk egymástól, még hozzátettette: „éppen most kezd el cseperegni az eső…”

Ennyit ér a magyar miniszterelnök | Magyar Hang

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) első emblematikus alakja, Széchenyi István több alkalommal, például Lovakrul című művében is a lótenyésztés és a lóversenysport felkarolására buzdított minket, magyarokat, arról elmélkedvén, miként hozható magasabb színvonalra a hazai „lóállapot".

A polgármester később kérdésünkre azt mondta, szerinte nem a környékbeli fakivágásoknak róható fel a mostani áradat, mivel pont az ellenkező irányból érkezett a csapadék.

A sors furcsa fintora, hogy pont nemrégiben utasították el a belvízelvezető rendszer korszerűsítésére beadott pályázatukat.