Pálinkás József: Az ellenzéki pártokból hiányzik a kormányzóképesség

Pálinkás József: Az ellenzéki pártokból hiányzik a kormányzóképesség

Pálinkás József (fotó: NKFIH)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön Új Világ Néppárt néven pártot alapított Pálinkás József fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, az első Orbán-kormány oktatási minisztere, és lényegében bejelentkezett a miniszterelnök-jelölti előválasztásra is. Lapunknak adott exkluzív interjúja után többek között a Pesti Hírlapnak is nyilatkozott.

Szerinte azért van szükség a pártjára, mert hiányzik az ellenzéki pártokból a kormányzóképesség, hiányzik belőlük az, hogy meg tudják szólítani azokat az embereket, azt a polgári réteget, amely a Fidesz felé fordult 2010-ben, de „nem tudja maga mellé állítani az ellenzék, még akkor sem, ha a Fidesz ennek a rétegnek egy nagy részét becsapta”. 

Pálinkás  szabadelvű-konzervatívnak vallja magát, mert úgy érzi, hogy a liberális szót kicsit lejáratták már. Komolyan kételkedik abban, hogy az ellenzéki pártok tudnának-e az ország érdekében kormányozni. Mint hozzátette: „hadd fogalmazzak kicsit sarkosan: az Antall-kormány óta nem volt olyan kormány, amely csak az ország érdekében cselekedett volna.”

A pártok közül jelenleg a Momentum áll hozzá a legközelebb, de szerinte a párt „pillanatnyilag sok, talán a fiatalságából adódó, kisebb-nagyobb hibát vét”. Szerinte ezért is van szükség egy olyan kiegyensúlyozó erőre, amely egyfelől megakadályozza a korábbi csődbevitelt, másrészt a kormányzati tapasztalat hiányát pótolja. 

Az Új Világ Néppárt azokat kívánja megszólítani, akiket a jelenlegi ellenzék nem tud elérni, „akik pillanatnyilag nem tudják, kire szavazzanak, vagy jobb híján szavaznak valamelyik pártra”. Azokra is számítanak, akiknekfontos tiszteletben tartani a jogállamot, a véleményszabadságot, a magyarság sokféleségét, akik nem akarnak mindenkit beskatulyázni. És fontos célcsoportjuk még a nők, és nem csak mint szavazók – tette hozzá.

– Van az a kommunikációs doktrína, amely azt mondja, kell egy nagy ügy, ami berobbantja a támogatottságot. És van egy olyan út is, amely szerint a megfelelő emberekkel szépen haladva lehet növelni a támogatottságot. Olyan nagy ügyet – mint például a Momentum NOlimpia kampánya – mi még nem csináltunk, de ez a módszer nem is áll hozzám közel. Szerintem az embereknek mára elegük lett a nagyon harcos politizálásból, mi inkább egy pragmatikus, problémamegoldó, szélsőségektől mentes néppártot szeretnénk felépíteni. A mi vonzerőnk talán a béke-bizalom-nyugalom-szakértelem szavakkal írható le – fogalmazott a pártalapító.

Pálinkás Józsefnek tudományos munkásságából adódóan is tekintélye van, és nem számít karaktergyilkosságra.  Az életét ugyanis átláthatónak tartja, és nincsenek céges érdekeltségei.  

Azzal kapcsolatban, hogy miként fogadták az ellenzéki pártok az Új Világ Néppártot, a Magyar Hang cikkében olvashatnak, amely ezen a linken érhető el.