Pálinkás legtöbb jelöltje a Jobbik vagy a Momentum frakcióba ülne be

Pálinkás legtöbb jelöltje a Jobbik vagy a Momentum frakcióba ülne be

Szabó Gábor, a Jobbik választmány elnöke (b), Pálinkás József (k) és Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja (j) (Fotó: Új Világ Néppárt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Részt vesz az ellenzéki előválasztáson a Pálinkás József nevével fémjelzett Új Világ Néppárt is, több egyéni jelöltjük is lesz. Az viszont csak napok múlva derül ki, hogy a tudományos akadémia egykori elnöke miniszterelnök-jelöltként is megméreti-e magát.

Megállapodott a hat együttműködő ellenzéki párt – Demokratikus Koalíció, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP és Párbeszéd – a Pálinkás József vezette Új Világ Néppárttal (ÚVNP), hogy utóbbi szervezet is részt vesz az előválasztáson. Az egyéni körzetekben legalábbis mindenképpen. A tervek szerint 20-25 indulójuk lenne, „olyan, a szűkebb körzetükben vagy országosan is elismert személyek, akik a politikát nem hatalomtechnikának és üzletnek, hanem a közösség szolgálatának tekintik”.

Az ellenzéki pártok azt már korábban kikötötték, hogy a 106 választókörzetben elinduló jelölteknek vállalniuk kell egy fontos dolgot. Ha a valós, 2022-es országgyűlési választáson is győzni tudnak, akkor valamelyikük frakciójába be kell ülniük, ezt előre le is kell tisztázni. Pálinkás Józsefék esetében is így van ez, egy kitétellel: amennyiben az előválasztáson legalább öt győztesük van, akkor „napirendre veszik” azt a kérdés, hogy esetleg önálló frakcióban is gondolkodhassanak.

Pálinkás József – szavai szerint meggyőződése –, hogy az Új Világ Néppárt előválasztáson való részvételével a kiábrándult Fidesz-szavazók és a bizonytalan választók is megtalálják a saját polgári oldaluk képviseletét. A 2022-es országgyűlési választásokon való sikeres szereplés előfeltétele, hogy a választópolgárok jelenleginél sokkal szélesebb körét sikerüljön megszólítani. – Az ÚVNP részvételével a pragmatikus polgári értékek kellő súllyal jelenhetnek meg a 2022 utáni új kormány munkájába – közölte.

Az Új Világ Néppárt a napokban dönt arról, hogy kik induljanak egyéniben az előválasztásokon és hogy Pálinkás József beszáll-e a miniszterelnök-jelöltségért zajló harcba.

Lapunk megtudta, hogy Pálinkás József pártjának ismertebb egyéni választókerületi jelöltjei között van maga a pártelnök, aki Debrecenben indul, valamint Lantos Gabriella, Visi Piroska, Fekete László és Koczka Tibor (korábbi szombathelyi fideszes alpolgármester). A Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke elárulta lapunknak, hogy a 25 jelöltjük öt különböző frakciót jelölt meg, amelybe beülnének, ha nem jutnának be elegen a frakcióalakításhoz. Mint Pálinkás a Magyar Hangnak kérdésére elmondta, hogy valóban nagy szórásnak tűnik az öt különböző pártfrakció, ám előválasztási jelöltjeik többsége a két hozzájuk legközelebb álló pártot jelölte meg, a Momentumot vagy a Jobbikot. Azt a korábbi oktatási miniszter egyelőre nem kívánta elárulni, hogy ő maga melyik frakciót választaná az Országgyűlésbe kerülését követően, valamint azt sem, hogy melyik az a párt az ellenzéki összefogásból, amelyet egyik Új Világ Néppártos képviselőjelölt sem választott. Más forrásból lapunk úgy értesült, hogy Gyurcsány Ferenc pártja, a DK az az egyetlen, amelynek képviselőcsoportjába nem szívesen ülnének be a polgári párt aspiránsai közül.