PDSZ: jogilag támadható lehet az idei érettségik eredménye

PDSZ: jogilag támadható lehet az idei érettségik eredménye

A történelem írásbeli érettségi vizsga feladatlapját tölti ki egy diák a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2019. május 8-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormányzat egyetlen markáns céllal állt neki a májusi érettségi megszervezésének: hogy akármi is lesz, bármilyen érvek is szóljanak ellene, azt tűzön-vizen keresztülviszi. Az érettségi egy politikai eszköz lett számára, egy fétis, és aki ellenvéleményt fogalmaz meg, azt megbélyegzi – idézi a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) összefoglaló cikkét a 444.

Az érdekvédelmi szervezet szerint „a májusi érettségi egyik igen komoly problémája, hogy jogi szempontból is több sebből vérzik. Az érettségi lebonyolítását jogszabály szabályozza. Amennyiben a jogszabálynak nem megfelelő módon alakul a szervezés, úgy annak eredménye támadható.”

Cikkükben további visszásságot is felsorolnak:

• A felügyelő tanárok nem lehetnek képzetlenek – mégis diákok, kormányhivatali tisztségviselők is szóba jöttek felügyelőként.
• A felügyelő tanárok nem kapták kézhez határidőn belül megbízásaikat.
• A diákok nem kapták meg időben értesítéseiket – holott erről is jogszabály rendelkezik.
• Több helyről jelezték, hogy alig négy-öt nappal az érettségi előtt még mindig nincs érettségi elnök (jogszabály szerint 15 nappal az esemény előtt minden helyen ki van jelölve az elnök), holott az ő szerepe megkerülhetetlen.

Tessék mondani, lehet itt ma érettségizni? | Magyar Hang

Olybá tűnik, mintha mi egyáltalán nem az osztrák mintát követnénk, hanem valami egészen más mozit néznénk.

Közben az érettségivel összefüggésben a Blikknek a PDSZ elnöke, Szűcs Tamás arról beszélt: „A valódi alternatíva hiánya miatt még a krónikus betegségekkel küzdő diákok is kénytelenek a járvány közelgő tetőzése ellenére hétfőn megkezdeni az érettségit.”

Mint a lap megjegyzi, korábban Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a Kossuth rádióban kifejtette, a jelentkezők alig három százaléka, mintegy 2500 érettségiző döntött a visszalépés mellett, ám még ők is meggondolhatják magukat a vizsgakezdés reggeléig, semmilyen szankcióval nem sújtanak senkit. Szűcs Tamás úgy véli, „mégis hátrány éri a távolmaradókat, hiszen felvételi, illetve munkaerőpiaci szempontból is »várakozásra vannak ítélve«. Ők legközelebb ősszel mehetnek érettségizni, vagy »csúszik egy egész évet az életük«.” A szakszervezeti vezető ugyanakkor úgy látja, mindezek ellenére sok diák és tanár már túl akar lenni az egészen.