Pécsi polgármester: pénteken újraindul a szemétszállítás

Pécsi polgármester: pénteken újraindul a szemétszállítás

Péterffy Attila pécsi polgármester egyezkedik a szemétszállítókkal 2022. október 6-án (Fotó: Péterffy Attila Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pécsi önkormányzat tulajdonában álló, hulladékgazdálkodással foglalkozó Biokom NKft. 91 dolgozója tagadta meg a munkát csütörtök hajnalban, előzetes bejelentés nélkül – közölte a baranyai megyeszékhely polgármestere, aki szerint jogszerűtlen volt a megmozdulás, a dolgozók követelése pedig „a valóságtól elrugaszkodott”. 

A polgármester a dolgozók követelése kapcsán kitért arra is, hogy „a hulladékszállítási közszolgáltatás árát a kormány határozza meg, az pedig évek óta változatlan”, továbbá az infláció okozta, erre „az évre eső 400 millió forintos díjkorrekciót az állami szolgáltató a mai napig nem fizette ki a hulladékszállítást végző cégnek.”

Péterffy Attila legfrissebb Facebook-bejegyzésében már örömteli fejleményről számolt be: „Péntek reggel újraindul a szemétszállítás Pécsett!”

Mint írja, ígéretéhez híven találkozott a Biokom NKft. szállítási üzemének munkatársaival. Közölte velük, hogy a munkabeszüntetést továbbra is jogszerűtlennek tartja és elítéli, mivel ezzel a pécsiek egészségét, a város közegészségügyi helyzetét veszélyeztetik.

Meixner Barnával, a Biokom Nkft. ügyvezetőjével közösen a cég telephelyén végül átvették a dolgozók írásba foglalt követeléseit, cserébe pedig sikerült egyezségre jutni velük abban, hogy péntek reggeltől újraindul a szemétszállítás Pécsett.

– Ez teremti meg a lehetőségét annak, hogy a következő 15 munkanapban lefolytassuk az egyeztetéseket – folytatja a polgármester, majd azzal zárja bejegyzését, hogy péntek délután máris megkezdi a tárgyalásokat, emiatt lemondta a hétvégére tervezett hivatalos fellbachi testvérvárosi látogatását.

Mint arról lapunk is beszámolt, a fővárosban több helyen már napok óta vadsztrájkot tartanak a kukások, már felmerült, hogy a Katasztrófavédelemnek kell elvinni a szemetet. Karácsony Gergely csütörtök hajnalban személyesen találkozott a szemétszállítókkal, de a kukásautók ezután sem indultak el.