Perel a főváros az alacsony vízdíjak miatt

Perel a főváros az alacsony vízdíjak miatt

Vízcsap (Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pert indít a Fővárosi Vízművek, miután kénytelen féláron adni a vizet – nyilatkozta a Népszavának Tüttő Kata főpolgármester-helyettes. – Nonszensz, hogy sok más mellett a Karmelita kolostornak, Tiborcz szállodáinak, állami intézményeknek és cégeknek, erőműveknek, de még a kormány által országba hívott vízfaló akkumulátorgyáraknak is kedvezményesen, féláron kell ivóvizet adni. Ez akár tiltott támogatásnak is minősülhet – fogalmazott.

A politikus elmondta, hogy a fővárosban 218 forintba kerül egy liter víz, így a havi számlák 3000 forint alatt vannak, miközben az ivóvíz kutakból való kitermelése és eljuttatása a háztartásokhoz, az ehhez szükséges infrastruktúra működtetése, karbantartása és pótlása csaknem a duplájába kerül a bevételeknek. A fővárosi cég, ahogy az ország többi vízi közmű cége, tíz éve nem nyúlhatott a vízdíjhoz, azaz változatlan áron kell szolgáltasson, ráadásul közművezeték- adót, illetve felügyeleti díjat is fizetnie kell. A Fővárosi Vízművek idei várható vesztesége 10 milliárd forint lesz, amelyet a fővárosi önkormányzatnak kellene beletenni a kasszába, csakhogy az az egyéb kormányzati elvonások miatt amúgy is üres.