Petícióban követelik, hogy letöltendő börtönbüntetést kapjon a svájci farkast kilövő vadász

Petícióban követelik, hogy letöltendő börtönbüntetést kapjon a svájci farkast kilövő vadász

Rekordot dönt európai vándorlásban az M237-es farkas. (Fotó: WWF Hungary Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kapjon letöltendő börtönbüntetést a jeladós farkast kilövő vadász! – ezzel a címmel indult aláírásgyűjtés a néhány napja Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kilőtt fiatal farkas miatt. Péntek estig már csaknem 40 ezren írták alá a petíciót, de a szám folyamatosan nő.

Mint arról többször írtunk, a Svájcból származó, M237 kódjelű farkas rekordnak számító, csaknem 2000 kilométeres távot tett meg, útját tudósok figyelték, és elemezték, s már eddig is számos hasznos információt gyűjtöttek be általa. Az eddigi információk szerint egy nyíregyházi vadász lőhette ki Hidasnémeti közelében, jeladós nyakörvét a Hernádba dobta. A Nemzeti Nyomozóiroda házkutatást tartott a férfinél, ahol állítólag több, természetkárosításra utaló bizonyítékot találtak.

Az eset nagy felháborodást váltott ki országszerte, de még az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) is 70 ezer tagja nevében egyöntetűen elítélte a farkas kilövését, hiszen védett állat elpusztításáról van szó. 

A petícióban is az Agrárminisztériumot idézve hangsúlyozzák: „A szürke farkas (Canis lupus) Magyarországon őshonos nagyragadozó, fokozottan védett és kiemelt közösségi jelentőségű faj. A farkas egyedeinek engedély nélküli elejtése – beleértve a lelövést vagy más módon történő elpusztítást –, károsítása, zavarása bűncselekmény, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

– Ne legyünk következmények nélküli ország. Az az ember, aki egy nemzetközi figyelem által követett, minden országban fokozottan védett, többezer kilométert bejárt nagyszerű állatot tudatosan elpusztít, ne úszhassa meg büntetlenül – írják. Ugyanakkor az aláíróknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a petíció miatt nem lesz súlyosabb az elkövető büntetése, de szimbolikus kiállást jelenthet az esztelen és felesleges öldökléssel szemben.

Az RTL is foglalkozott az üggyel péntek esti adásában, információik szerint csak a jeladós nyakörvet találták meg a Hernádban, de a tetem továbbra sincs meg. Szlovákiából érkező speciális keresőkutyákkal próbálnak a nyomára bukkanni.