Pintér Sándor rendkívül elégedett volt a felmentett AH-vezér munkájával

Pintér Sándor rendkívül elégedett volt a felmentett AH-vezér munkájával

Kiss Zoltán nb. vezérõrnagy, az Alkotmányvédelmi Hivatal fõigazgatója beszédet mond a szervezet új székházának átadásán Budapesten 2019. szeptember 19-én. MTI/Máthé Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meglepetésnek nem nevezhető, de nem árulja el a Belügyminisztérium, hogy mi vezetett az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) főigazgatójának felmentéséhez. Egy érdekes dolgot ugyanakkor megosztottak lapunkkal.

Hétfőn este derült ki a Magyar Közlönyből, hogy Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára Orbán Viktor miniszterelnök szeptember 15-tel, vagyis lényegében azonnali hatállyal felmentette Kiss Zoltán AH-vezetőt. Indoklás a rövid határozatban nem szerepelt, így azt nem lehetett tudni, hogy mi állt a döntés hátterében.

A Magyar Hang megkereste a Belügyminisztériumot, hogy mit lehet még tudni hivatalosan a történtekről. Hogy pontosan milyen indokból javasolta Pintér Kiss felmentését, talán nem volt-e elégedett a munkájával, arra a tárca úgy reagált Pintér Sándor megbízásából:  „Dr. Kiss Zoltán nb. vezérőrnagy úr és az általa korábban irányított Alkotmányvédelmi Hivatal tevékenységével Dr. Pintér Sándor rendkívüli mértékben elégedett. Az Alkotmányvédelmi Hivatal elért eredményeihez, a főigazgató irányításával végzett munkájához ezúton is gratulál.”

Érdemi választ ugyanakkor arra sem kaptunk, ki lesz Kiss utódja. Erre mindössze annyit írtak: „az Alkotmányvédelmi Hivatal új főigazgatója személyéről a kinevezési okirat aláírását követően a Magyar Közlönyből tájékozódhat”.

A Hvg.hu még kedden arról írt, hogy forrásaik szerint a titkosszolgálat élére meglehetősen fiatalon került vezető már egy ideje ott akarta hagyni a pozícióját.

Közben Stummer János, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke soron kívüli tájékoztatást kért a Belügyminisztériumtól arról, hogy „ebben a nemzetbiztonsági szempontból különösen veszélyeztetett időszakban miért volt feltétlenül szükséges a magyar elhárítás vezetőjének soron kívüli leváltása”. Egyúttal arra kérte Pintér Sándort, hogy feltétlenül gondoskodjon a Belügyminisztérium képviseletéről a nemzetbiztonsági bizottság szeptember 21-én soron következő ülésén.