Plágiumgyanú merült fel Marosi Beatrix szakdolgozatával szemben

Plágiumgyanú merült fel Marosi Beatrix szakdolgozatával szemben

Kodolányi János Egyetem (Forrás: Szenasi/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelöletlenül vehetett át több részletet is a szakdolgozatában, melyet a halálbüntetés témakörében írt Marosi Beatrix – állítják egyre többen a Facebookon. A Belső-Pesti Tankerületi Központ jelenlegi szakmai vezetőjének neve azután vált ismertté, hogy több pedagógust is elküldött a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. Nekik azért kellett menniük, mert nem sztrájk, hanem polgári engedetlenség keretében nem tartották meg egyes óráikat.

A tankerületi vezetővel ezt követően egyeztetni kívánt Soproni Tamás polgármester, de Marosi visszautasította azt. A momentumos politikus által közzétett levél szerint azt írta, a személyes találkozást nem tartja indokoltnak, mert a munkavállalókkal kapcsolatos intézkedés kizárólag a hatályos jogszabályokból fakadt. Hozzátette, az érintett pedagógusok egyértelműen és visszatérően megszegték a jogviszonyból fakadó kötelezettségeiket, többszöri figyelmeztetés ellenére is. Elküldték többek közt Törley Katalin francia- és Palya Tamás kémiatanárt is. A múlt héten számos pedagógussal szemben igyekeztek retorziókat alkalmazni, többeket figyelmeztettek, de akadt a kölcseyseken kívül más is, akit elküldtek.

A múlt héten Hadházy Ákos független parlamenti képviselő hozta nyilvánosságra Marosival kapcsolatban, hogy a szakdolgozatát 2013-ban, erkölcs és etika szakos pedagógusként védte meg a Kodolányi János Főiskolán. 

A hét második felében aztán Ujlaki Tibor tett közzé a Facebook-oldalán kétrészes elemzést a dolgozatról. Ebben azt írta, Marosi több esetben is jelöletlenül vett át idézeteket Dr. Szabó Pétertől, aki jelenleg is a Kodolányi rektora, illetve Sereg Andrástól. [FRISSÍTÉS: mint utóbb lapunkat tájékoztatták, a két Szabó Péter valójában nem azonosak egymással, pusztán névegyezésről van szó. Részletek itt.] Marosi máshol ugyanakkor hivatkozott Szabó cikkére. Emellett a dolgozat egy Nemes Nagy Ágnes-idézettel indul, amelynek forrásaként a szerző a Citatum.hu-t jelöli meg. Az idézetgyűjtő oldal természetesen nem eredeti forrás, a Nemes Nagy-szöveg elsőként a Holmiban jelent meg. Marosi emellett a dolgozatában forrásként hivatkozik még a Wikipediára is. Ujlaki szerint a szerző a dolgozatért rektori dicséretet kapott.

A szakdolgozat itt olvasható, Dr. Szabó Péter korábbi írása pedig itt. Bár nem vagyunk szakértők, munkatársunk összevetette a szövegeket, és ebből laikus szemmel is kiderül, hogy a szakdolgozatban valóban több jelöletlen idézet is szerepel a másik két írásból. 

Ujlaki a második posztjában azzal zárja az elemzést: „Nagyjából a dolgozat felétől a dolgozatíró, aki a dolgozatában jelzi, hogy kutatásai során rendszeresen tart képzéseket »elsősorban felnőtteknek, pedagógusoknak«, hirtelen megtalálja az idézőjeleket, és hivatkozásokat is ad. Ezek szerint mégiscsak ismeri a szakdolgozat-készítés erre vonatkozó kritériumait. Bár akadnak itt is félig kimásolt mondatok, amelyek vesszővel fejeződnek be, de minek is kekeckedjünk ezzel? (…) Az egyik vizsgált csoport 19 fős volt, a másik 16 – ennyi pedagógus elég is volt ahhoz, hogy a fókuszvizsgálat elkészüljön – ehhez azt hiszem, nincs mit hozzátenni. A dolgozat – stílszerűen ismét a citatum oldaláról leszedve – egy Dosztojevszkij-idézettel zárul. (…) Talán ideje lenne elolvasni a Bűn és bűnhődést is, az idézett mondatok eredetileg ott találhatók.”

A plágiumgyanúról kedd reggeli Facebook-posztjában beszámolt Hadházy Ákos is, hozzátéve más hibákat is. Ilyenek szerinte az egyes ábrák hiányosságai, illetve a betűméret és -típus többszöri megváltozása. A politikus elmondása szerint egy meg nem nevezett hozzáértővel elemeztette a dolgozatot.

Még Hadházy posztja előtt, este levélben kerestük meg a Kodolányi több vezetőjét, köztük rektorát is az érintett szakdolgozattal kapcsolatban. Kíváncsiak voltunk, mit gondolnak a felvetett plágiumgyanúról, illetve arról, hogy hasonló színvonalú szakdolgozat átmehet a felsőoktatás rendszerén. Érdeklődtünk arról is, indult-e időközben etikai vizsgálat a szakdolgozattal kapcsolatban. Kedd reggel levélben kerestük meg Marosi Beatrixot is ugyanezekkel a kérdésekkel. Kíváncsiak voltunk továbbá, példaként állítható-e szerinte a diákok elé valaki, aki hasonló minőségű szakdolgozatot ad le. Amennyiben válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Hadházy Ákos posztja, amelyet egy hozzáértő részletes elemzése alapján írt, ITT olvasható:

Frissítés: a Magyar Hang megkeresése nyomán a Kodolányi János Egyetem vizsgálja Marosi Beatrix szakdolgozatát – erről tájékoztatta lapunkat szerda délután az intézmény rektora, Dr. Szabó Péter.