Portfolió: Elhalasztják a BMW debreceni gyárának építését

Portfolió: Elhalasztják a BMW debreceni gyárának építését

Képünk illusztráció (Fotó: bmw.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány és az azzal kapcsolatos korlátozó intézkedések miatt alaposan visszaesett a BMW Csoport értékesítése, ráadásul a járvány még jó ideig korlátozni fogja az egész autóipar működését, ezért a BMW célja, hogy megőrizze erős likviditási helyzetét, ennek érdekében pedig felülvizsgálnak minden projektet, beruházást, termékfejlesztést. A vállalat a várható keresletre reagálva hajt végre projekteket, ezért a mostani helyzetben a debreceni BMW-gyár építését egy évvel elhalasztották – tudta meg a a Portfolió.hu.

Ma tette közzé negyedéves jelentését a BMW, amelyben arról írnak, hogy erőteljes kötségkontrollt vezetnek be, mert elsődleges a likviditás megőrzése, emiatt a K+F költségeken nem, a beruházásokon viszont spórolnának.

„A jelenlegi helyzetre tekintettel bizonyos projekteket vagy felfüggesztünk, vagy további felülvizsgálatnak vetjük alá őket. A beruházási költségeket a tavalyi 5,7 milliárd euróról kevesebb mint 4 milliárd euróra csökkentjük 2020-ban” – mondta Nicolas Peter, az igazgatóság tagja.

Végezetül Oliver Zipse, a BMW Csoport igazgatóságának elnöke mondta ki szerda délelőtt a BMW Csoport első negyedéves eredményének a közzétételét követő sajtótájékoztatón, hogy halasztják a debreceni beruházást. Szavai szerint „számunkra mindig a várható kereslet a releváns, ezért egy évvel elhalasztjuk a magyarországi gyár üzembe vételét. Alapvetően a jelenlegi helyzetben minden projektet felülvizsgálunk, ebbe beletartoznak az építkezések és a termékekkel kapcsolatos döntések is”.

Mint Nicolas Peter hozzátette, a magyarországi üzemen kívül más projekteket is elhalasztanak.

Szakértőket nem lepte meg túlságosan a hír, korábban Rózsa Tamás, a Top Tier Consultantstól írt arról a portfolio.hu hasábjain, hogy a koronavírus váratlan megjelenése és gyors terjedése borzasztóan nehéz helyzete hozta a globális járműipart egy már eleve kihívásokkal teli időszakban. Az autóeladások drámai zuhanása, a beszállítói láncok megszakadása és a dolgozók egészségének megőrzése érdekében hozott döntések korábban soha nem tapasztalt helyzetet idéztek elő az iparágban.

Reagált a külügyminiszter

A megjelent hírre reagálva Szijjártó Péter külügy- és külgazdasági miniszter azt közölte, hogy a vállalat vezetőivel ma is egyeztettek, és arról biztosították a magyar felet, hogy a BMW továbbra is elkötelezett a debreceni gyárépítés mellett. Jövő pénteken Debrecenbe érkeznek a gyár leendő vezetői és a beruházás irányítói, akikkel „személyesen is fogunk megbeszélést folytatni” – írta a közösségi oldalán is olvasható bejegyzésben. Hozzátette, a gyár építési munkálatai már most is zajlanak.