„Propagandaturné” után az MTVA-székháznál egyesültek újra a tüntetők

„Propagandaturné” után az MTVA-székháznál egyesültek újra a tüntetők

Tüntetők a Hír TV székháza előtt 2018. december 17-én (Fotó: Bankó Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfő estére újabb tüntetést szerveztek az MTVA-székház elé „Kitesznek az ajtón, bemegyünk az ablakon!" címmel. A több ezer demonstráló előtt több országgyűlési képviselő is beszédet mondott. Mindannyian hangsúlyozták az elmúlt napokban kialakult egységet, valamint, hogy nem hagyják abba a tiltakozást, péntekre hirdettek is egy újabb tüntetést. A demonstráció hivatalos befejezése után momentumosok vezetésével a tömeg egy része „propagandaturnéra” indult, a többiek viszont ott maradtak még órákig.

Utolsó élő közvetítésünket itt láthatják. Szöveges tudósításunkat pedig a videó alatt olvashatják. A nap korábbi eseményeiről itt olvashat!

Magyar Hang - A Túlélő Magazin

A Hír Tv-nél

00.14: Köszönjük figyelmüket, mára búcsúzunk. Néhány száz tüntető még ott maradt a székháznál, de a hangulat nagyon békés.

23.55: Továbbra is békés a tüntetés, a tiltakozók egymással és a rendőrökkel próbálnak beszélgetni.

23.43: Nyugodt a hangulat, nincsenek füstbombák sem, csak skandálás.

23.36: Mindenki öleljen meg egy rendőrt, kezdeményezik néhányan. 

23.33: A tüntetők által gyújtott egyik tűz pont egy távhővezetők alatt volt, a rendőrök eloltották. Néhány tüntető nem értette, miért tették, próbálták körbeállni.

23.26: Visszaértek a „propagandaturnéról” a tüntetők. Zúg a „Szervusztok!” Nagy az öröm.

23.21: Egy sarokra vannak a tüntetők az MTVA-székháztól

22.58: Az MTVA-nál azt mondták be egy megafonba; hogy az elvonultak ide tartanak vissza, „senki ne menjen sehova”.

22.52: Több helyen is tüzet gyújtottak az átfázott tüntetők. E pillanatban három helyen lehet melegedni az MTVA-székháznál, miközben a keménymag azt követeli a rendőröktől, hogy oszlassanak.

22.50: Így gyűjtik a „sorosista anarchista rendbontók” a szemetet az MTVA-székháznál.

Szemétkosár az MTVA székháza előtt 2018. december 17-én (Fotó: Magyar Hang)


22.47: Visszaindulnak a Mediaworkstől az MTVA-hoz, de előtte még lőnek pár szelfit. „Hol vagy, Lőrinc?” „Könnygázszerelő” – skandálják.

22.38: A Mediaworks-székháznál van a menet. „Éjjel-nappal hazudtok”, „Közeleg a vég”, „Független médiát” – skandálják. Zúg a „Népszabadság!¨ Elskandálják a petíciót.

22.27: A Pacsirtamező úton halad a „propagandaturné”. A rendőrök nagyon profin biztosítják az útvonalat, nincs semmilyen konfliktus – jelentette tudósítónk. Közel a Mediaworks, lehet, mégis az lesz a következő állomás.

22.17: Az MTVA-székháznál egyre többen fáznak, vacognak a hátsó sorokban, őket már az üvöltő zene sem hozza lázba. Az elegünk skandálás helyett pedig mar a pörögjetek felt is lehetett hallani. Jó ideje már füstbombákat sem gyújtottak a tüntetők. Most éppen a Kiskarácsony, nagykarácsonyt énekelte a keménymag. Már alig érkeznek új tüntetők a Kunigunda útjára, ha egyáltalán jönnek. Sőt, a tömeg inkább fogyni látszik.

22.23: Miért vannak fegyveres őrök az MTVA-székházban és miért irányítják őket a belügyből? Pár éve az MTVA-t stratégiai fontosságú intézménnyé minősítette a kormány, akkor jelentek meg a fegyveres őrök.

22.19: Váratlan megálló: a Figyelő szerkesztősége előtt találták magukat a tüntetők. „Listázzatok”, „Ki nem ugrál Schmidt Mária”, „Fidesz-propaganda” – skandálják.

22.17: Miskolcon sávlezárással tiltakoztak hétfőn.

Miskolci sávlezárás (Fotó: Olvasónktól)

22.10: Megérkeztek a Riposthoz. Felolvassák az épület előtt a követeléseket. A 888-hoz és a Lokálhoz mennek tovább.

22.05: Vetítenek az MTVA-épületre a kétfarkúak. Olykor jókat derülnek a nézelődők.

22.02: Az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumhoz ért a vonulás, itt üdvözölték a gimnázium küldöttségét.

21.56: Az MTVA előtt nincs nyoma feszültségnek. Egy szűk csoport skandál olykor, máskor tülkölnek, fütyülnek a tüntetők. A rendőrsorfal és a tüntetők között jó méteres távolság van, ott járnak-kelnek az emberek. Jellemző, hogy a sisak plexijét csak a bejárat előtt fordították le a rendőrök, de könnygáz palackja ott is a ruházatukon lóg.

21.55: Változott a program, a Mediaworks előtt a Ripost szerkesztőségét is útba ejtik. Mintegy 500-an lehetnek a vonulók. Egyre több ablakban jelennek meg szimpatizánsok, elemlámpával világítanak.

21.44: Aki dudál velünk van – skandálják a Szentendrei úton vonulók. Több autós integet nekik, van aki kereplőzik.  

21.41: A Kunigunda útjára újonnan érkezők táskájába belenéznek a készenlétis rendőrök. Egyébként udvariasak. Amikor munkatársunk megjegyezte, hogy csak a reggeli van benne, a rendőr azt mondta, az étkezés neki is jól esne. A felkínált csokit viszont nem fogadta el, mondván nem teheti.

21.36: A Hír TV előtt momentumosok vannak főleg, most továbbmennek a Mediaworkshöz a Bécsi útra. „Gyertek velünk” – kiabálják. „A propagandagép nem média” – áll a molinójukon. Rendőrök kísérik őket. „Propagandaturné” – skandálják.

21.33: Több százan érkeztek vissza az MTVA-székházhoz. Ők azok, akik korábban jobbikos zászlók alatt elmentek innen. Füstfelhő és nagy üdvrivalgás fogadta őket..

21.22: A menet eleje a Hír TV-hez ért. Lezárták a Szentendrei utat. A nagykapu le van zárva, felsorakoztak a rendőrök. Be akarták olvastatni a követeléseket, de nem jártak sikerrel itt sem. Egy rendőr hátát narancssárga festékkel fújták le, majd elnézést kértek. Élőben itt

21.20: Tudósítónk szerint több százan maradtak az MTVA-nál.2

21.17: Mindjárt a Hír TV-hez érnek a tüntetők. Az előbb egy Fidesz-iroda mellett haladtak el. Bontsuk le – kiabálták a momentumosok. Végül megdobálták hógolyóval és ráírták, hogy O1G.

21.15: Jobbikosok vezetik a menetet. Nem biztos, hogy a Hír TV felé mennek.

21.10: Sokan elindultak már, de 200-300-an lehetnek még. Nyugodtak, skandálnak.

Tüntetők az MTVA székháza előtt 2018. december 17-én (Fotó: Bankó Gábor)

21.02: Elindul a tüntetők egy része. „Körséta!” „Gyertek velünk” – skandálják. A Hír TV lehet az úti cél – jelentette tudósítónk. 

20.49: Nem indulnak el haza, ugrálnak, skandálnak.

20.44: Már több ezren lehetnek.

20.28: Kunhalmi Ágnesék álltak a színpadra, kijöttek az épületből. „Nélkületek nem ment volna, köszönjük, igazi hősök vagytok és igazi ellenállók” – mondta Kunhalmi Ágnes. Sikerült elérni, hogy a rabszolgatörvényről ma többen tudnak, mintha aznap bemondták volna ebben a nyomorult házban – tette hozzá.

Korózs Lajos (MSZP) azt mondta, kéri az ellenzéki pártok elnökeit, hogy hozzák létre az ellenzéki kerekasztalt és kezdjenek el írni egy új alkotmányt.

Tordai Bence (Párbeszéd): Ott leszünk midnenhol.

Jakab Péter (Jobbik) Orbán Viktort hiányolta innen. „Őfelsége merre van”. „Ma megtudtuk, hogy mi jelent a nemzetstratégiai hazudozás. ” Üzenjünk a bent dolgozóknak, akik most is gyártják az álhíreket, hogy jöjjenek ki. „Gyertek ki” – kezdte skandálni a tömeg.

Bősz Anett (Liberálisok) azt mondta a tüntetőknek, hogy jöjjenek vissza minden nap, mert ők is itt lesznek.

– Ez nem az ellenállás vége, ez az ellenállás kezdete. Hajrá, demokraták, hajrá magyarok – mondta Harangozó Tamás.

– Tarlósnak mennie kell – mondta Molnár Zsolt (MSZP). – Egy az egy ellen, segítsetek, hogy egy ellenzéki jelölt legyen.

– Az új jelszó mostantól ellenállás – mondta Gréczy Zsolt (DK)

20.25: Sneider Tamás, a Jobbik elnöke veszi át a szót. – Ma a bíróságon kellett kezdenem, mert tönkre a akarta tenni a hatalom a családi életem – kezdte beszédét. A történelmet mindig néhány tízezren írták, ezek ti vagytok most, tegyetek meg midnent az elkövetkező hetekben, hónapokban, hogy eltüntethessük az enyveskezű maffiakormányt – mondta.

20.16: Ébresztő, zúgja a tömeg.

– Ez a rendszer is meg fog bukni, lesz elszámoltatás, lesz börtön, és visszavesszük a nemzeti vagyont – mondta Márki-Zay. – Mindenki, aki itt van, szolidaritást és szeretetet akar. „Ha a kormány visszatér a demokratikus útra, akkor mi is visszatérünk az otthonainkba” – zárta beszédét

20.02: Nem a rendőrök az ellenség, hanem akik diktatúrát építenek – kezdte Márki-Zay Péter. Nem véletlen, hogy épp itt vagyunk, hiszen ezek a hazugsággyára azok, amik fenntartják ezt a rendszert, még egy ideig – fogalmazott.

– Ez a hatalom erkölcsileg már megbukott, ami életben tarja, azok a megtévesztett, információtól elzárt emberek, ti tudjátok elvinni nekik az üzenetet – mondta. Hozzátette: vidéken még mindig milliók rettegnek a migránsoktól és még nem jöttek rá, hogy migránsokat kizárólag a kormány telepített be.

– A Fidesznek nincs ideológiája, csak a lopás – mondta. „Ma a Fidesz és hazánk biztonsági rés Európában. Szégyen ránk nézve ez a kormány. Bűnözőket telepít Magyarországra.”

– Másik hazugság, hogy a Fidesz biztosít gazdasági jólétet. De Európa második legszegényebb országa lettünk az Eurostat friss felmérése szerint. Még a nálunk sokkal rosszabb helyzetből induló Románia is megelőzött minket – mondta. A kivándorlás miatt nincs munkaerő, ez az Orbán-rendszer legfőbb bűne. ha nem mesterségesen tartanák alacsonyan a béreket, akkor erre se kellene migránsokat betelepíteni. Mi a magyar fiatalokat szeretnénk hazahozni – tette hozzá.

– A NER másik legnagyobb hazugsága, hogy sajtószabadság van. „Milyen demokrácia az, ahol semmilyen konszenzuskeresés nincs az ellenzékkel? Ez egy egypárti diktatúra.” És milyen jogállam, ahol választási csalásokra is szükség volt. Addig fogunk együtt küzdeni, amíg ez a rendszer meg nem bukik. „Védjük meg egymást” – üzente a tüntetőknek. 

19.56: Nem Soros-bérencek, hanem tisztességes magyar emberke tüntetnek, akik mást akarnak ebben az országban. Csak a hangjukat akarják hallatni és a világba kiáltani, hogy elegük van – mondta Lengyel Róbert. Elegünk van az oktatási rendszer tönkretevőiből, az egyetembezárókból, mindazokból, akik szerint aki nem kormánypárti, az nem is magyar, az önkormányzatok kivéreztetőiből, és akik a multiknak kiárusítják a magyar munkást,

Lengyel Róbert azt mondja a többi független polgármester nevében is beszél. Hisz abban, hogy a tiltakozók hangja elég lesz, hogy a hatalom meghátráljon. – Nem válhatunk huligánokká, mert az a hatalom érdeke – mondta. Az itt felsorakozott rendőrök nem ellenségek, hanem ők is áldozatok. Akik a háttérből irányítják őket, azok nincsenek itt, csakúgy mint 2006-ban. „Ez a harang, amit itt kongatunk, értetek is szól” – üzente a rendőröknek.

19.55: Megérkezett Márki-Zay Péter. A színpadra nem állhat, mert véget ért a tüntetés  de beszédet mond. Nem egyedül érkezett, vele van Lengyel Róbert siófoki független polgármester.

19.52: A rendőrök felhúzzák a sisakjaikat. „Le a sisakot!”, „Nem bántunk”, „Bűnözőket védtek” – reagál a tömeg.

19.41: Valaki bemondta a mikrofonba, hogy Márki-Zay Péter és Lengyel Róbert siófoki polgármester is érkezik, kéri, hogy várják meg őket. És legyenek békések.

19.39: „Diktátor”, „Pintér Sándor mondjon le” – skandálják. Közben vannak, akik távoznak, mások meg érkeznek (az index tudósítója szerint utóbbiakat szúrópróbaszerűen átvizsgálják a rendőrök, hogy nincs e benne veszélyes tárgy)   

19.29: A tüntetők skandálnak, a demonstráció hivatalos lezárása ellenére nem akarnak elindulni. „Éjjel, nappal hazudtok” – zúgja a tömeg.

19.20: Horváth András egykori NAV-ellenőr főszervezőként negyed nyolckor lezárta a tüntetést, előtte még megkérte a tömeget, hogy feltartott mobiltelefonnal világítson. „Nem megyünk haza, elegünk van” – kezdte skandálni a tömeg. Nem akarnak hazamenni.

19: 10: „Minden eredményt el lehet érni, ha kitartóak vagyunk” – mondta Hadházy Ákos. Mindenkit arra kért, hogy pénteken is jöjjön el, valamint hogy mindenki menjen el vidéken a „helyi szennymédiához” és ott tiltakozzon a hazugság ellen. „Ebben az országban minden vidéken dől el” – mondta. Majd megkérte a demonstrálókat, hogy énekeljék el a Szózatot, mivel ők magyar emberek, nem pedig valamiféle idegenek, mint amilyennek a propagandamédia a tüntetőket megpróbálja beállítani.

19:05: „Számomra a tegnap este legnagyobb élménye, hogy ideológia és pártállástól függetlenül jó emberekkel voltam összezárva" – mondta a jobbikos Kepli Lajos. Hozzátette: Orbán Viktornak és a közmédiának köszönhetően olyan egység kezdett kovácsolódni, amire korábban soha nem volt példa.

„Ha Áder aláírja a rabszolgatörvényt, akkor elindul a sztrájkok szervezése" – mondta Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

Fekete-Győr András (Momentum Mozgalom) is felolvasta az öt pontot. 
„Itt elkezdődött valami, és büszke vagyok, hogy ennek a közösségnek a része lehetek" – mondta. Arról is beszélt, hogy a parlamenti ellenzéki pártok vezetői és az utcán lévő emberek is felismerték, hogy közösen kell erőt mutatniuk. „Az ocsmány hazugsággyár nem a mi közmédiánk" – mondta.

Szerinte például Szél Bernadett a közmédiájuk, aki Facebook-élőben közvetítette az elmúlt tíz óra történéseit, vagy Kálmán Olga, aki elmondta Facebookon az öt pontot, amit nem hagytak beolvasni a köztévében. „A mi közmédiánk ti vagytok, és mindenki, aki minket követ." „Úgy menjünk el karácsonyozni, hogy mindenki hallott ezekről, és az új évben folytatjuk” – mondta és mindenkit felszólított, hogy terjessze a követeléseket. Menjenek oda a közmédia munkatársaihoz és próbálják beolvasni a pontokat.

Szél Bernadett következik: Mint mondta, úgy bánnak velük,ahogy jóérzésű ember egy kutyával nem bánik. „Nem szabad úgy tennünk, mintha a tegnapi napon nem változott volna meg.  Nem gondoltam volna, hogy egy nappal később különböző smasszerek kivágnak a köztévé épületéből” - fogalmazott a politikus.  

"Nem normális dolog az, hogy az önök megválasztott képviselőit ebből az épületből kirúgják, ha a dolgukat el akarják végezni. Nem akartuk, hogy a feszültség növekedjen. Ha hagyták volna, hogy elvégezzük a feladatunkat, akkor ez most nem lenne" - fogalmazott. Szél Bernadett kifejezte köszönetét a tüntetők kitartásáért és támogatásáért.

Birtokvédelem alá helyezi az MTVA székházát a III. kerületi jegyző, most így akarják kirakni Kunhalmiékat | Magyar Hang

Egész éjjel a köztévében volt egy tucat képviselő. Petíciójukat nem akarják beolvasni. Hadházy Ákost és Szél Bernadettet kitették az épületből. A közmédia feljelenti a képviselőket.

„Pintér Sándor úr! Mi ez? Választ várok öntől. Miután választ ad, vegye a kalapját és távozzon” - fogalmazott. Szerinte azonban Orbán Viktort terheli a fő felelősség azért, hogy országgyűlési képviselőket vernek, miközben a munkájukat próbálják elvégezni.

Ezt követően felolvasta az ellenzék ötpontos petícióját:

a rabszolgatörvény azonnali visszavonását;

független bíróságokat;

kevesebb rendőri túlórát;

Európai Ügyészséget;

és a közmédia függetlenségét.

Szabó Tímea: Négy éve nem voltam a közmédiában, nem szeretnek itt látni. Nem öröm, hogy ennyit itt vagyok, ugyanis másként szeretnék itt szerepelni, mint országgyűlési képviselő. Üzenjük a hatalomnak, hiába nem engednek be a közmédia székházába, hiába nem engedik meg, hogy beolvassák a közleményeinket, amit az ellenzéki pártok, szakszervezetek és a civil szervezetek véleményeit tükrözi. Ha kell, hetekig, hónapokig itt maradunk.

A miniszterelnöknek tudomásul kell vennie, hogy a közmédia nem Orbán Viktor magánmédiája. Ilyen jogtiprásra, mint ami ma reggeltől történt itt, az elmúlt harminc évben nem került sor. Bántalmaztak, letepertek országgyűlési képviselőket! Orbán pedig hallgat, nem mer kiállni elénk, ránk húzza, hogy erőszakos csőcselék vagyunk. Nem fogunk felülni a provokációnak! Ez már nemcsak a rabszolgatörvényről szól, hanem arról, hogy elegünk van ebből a rendszerből. Ha Orbán nem áll ki elénk, akkor az azt jelenti, egyetért ezzel az erőszakkal.

Szégyellje magát Orbán és Pintér Sándor, akinek a magáncége védi a székházat, és ő a belügyből irányítja a verőlegényeit. Pintérnek le kell mondani. Ígérjétek meg, hogy velünk maradtok, egységet alkotunk azokkal, akik nem kérnek a diktatúrából. Küzdünk tovább együtt.

Hadházy Ákos arról beszélt, hogy a hatalom lelkébe tapostak, és ez fáj nekik, félnek. A politikus az MTVA tájékoztatását szemléltetve kifejtette: a múlt héten három és fél percet kapott a köztévében, ebből 20 másodpercben nyilatkozott, aztán 3 perc 10 másodpercig őt és az édesanyját gyalázták.