Publicus: Egyre többen veszítik el a munkájukat

Publicus: Egyre többen veszítik el a munkájukat

Munkanélküliség (Forrás Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden tizedik alkalmazott már elveszítette állását, és ugyanennyien vannak kényszerszabadságon – olvasható a Publicus Intézetnek a Népszava megbízásából április közepén készített országos reprezentatív közvéleménykutatásában

A koronavírus okozta társadalmi és gazdasági változások hatásait, valamint az előzetes várakozásokat elemző felmérés szerint az egy hónappal korábbi vizsgálathoz viszonyítva jelentősen csökkent azok aránya, akik szerint további korlátozó intézkedésekre lehet számítani. A kormány ma bejelentett lazító intézkedései is alátámasztják ezt a várakozást.

Augusztus 15-ig 500 főnél nagyobb rendezvény nem lesz | Magyar Hang

A kórházba valamilyen betegségük miatt érkezőket és az egészségügyi intézményeket elhagyókat is kötelezően tesztelni kell - jelentette be a kormány szerdai döntését a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter újabb részleteket is elárult a korlátozásokkal kapcsolatban: nem lehet megtartani augusztus 15-ig 500 főnél nagyobb rendezvényeket itthon, májusban biztosan nem nyitnak ki az iskolák és marad az ingyenes parkolás is országszerte.

Tízből kilenc megkérdezett viszont továbbra is úgy látja, hogy súlyosak lesznek a koronavírus és az óvintézkedések által okozott gazdasági károk Magyarország számára.

Tízből négy megkérdezett a járvány kezdete óta minden munkanap bejár dolgozni, tízből egy alkalmazott részben otthonról dolgozik, részben bejár dolgozni, tízből kettő „home office” üzemmódban dolgozik, tízből egy pedig kényszerszabadságon van a rendkívüli helyzet miatt.

Minden tizedik válaszadó elveszítette munkahelyét a válság hatására. Közülük minden ötödik érettségizett, majd’ minden hetedik legfeljebb nyolc általánost végzett, továbbá minden tizedik rendelkezik szakmunkás végzettséggel. A diplomásokat érintette a legkevésbé az elbocsátási hullám, körükben alig három százaléknyian vannak, akik munka nélkül maradtak. 

Leginkább a nyugdíjasok és az egyéb inaktívak gondolják úgy, hogy még akkor is meg kell próbálni megakadályozni a vírus terjedését, ha ez nagyon sok kellemetlenséget okoz. A tanulók, a vállalkozók és az alkalmazottak közel harmada szerint egyelőre mindent meg kell tenni, hogy ne terjedhessen tovább, de van egy olyan pont, amikor már nem érdemes védekezni ellene.

Az alkalmazottak és a diákok látják leginkább úgy, hogy az okoz nagyobb társadalmi kárt, ha a leálló gazdaságban sok cég tönkremegy, és sok ember kerül nehéz helyzetbe. A nyugdíjasok több mint fele szerint azonban nagyobb kárt okoz, ha sok ember súlyosan megbetegszik és meghal a járványban, mint amekkora a korlátozások miatti gazdasági veszteség.