Radičová: A fiatal és a meghasonlott Marx közti különbséget látom Orbánban

Radičová: A fiatal és a meghasonlott Marx közti különbséget látom Orbánban

Iveta Radicová 2011-ben (Fotó: Pavol Frešo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harminc éve, liberális demokrata korszakában is találkozott a volt szlovák kormányfő Orbán Viktorral, akit akkor még nyitott szelleműnek ismert meg. Ma már a fiatal és a meghasonlott Marx közötti különbséget látja benne. Iveta Radičová a holnap megjelenő Élet és Irodalomnak adott interjújában beszélt erről, hozzátéve, hogy mindazonáltal racionális, pragmatikus politikusnak tartja Orbánt. Tárgyalásaikon igyekeztek azokra a kérdésekre koncentrálni, amikben nincs homlokegyenest ellenkező álláspontjuk.

Szóba került az is, miért nem akarta Szlovákia elismerni a kettős állampolgárság intézményét. Radičová közlése szerint a Fico-kormány reakciójáról volt szó, amivel ő nem értett egyet, és a parlamentben többször is sikertelen kísérletet tettek, hogy változtassanak a törvényen.

„Elviekben egyáltalán nem elleneztem a kettős állampolgárságot, hiszen például Csehországgal szemben is elismerjük, ami jó példa számomra”

– fűzte hozzá.

Az ellenségképzésről is megvan a véleménye Radičovának, aki 2010 és 2012 között volt Szlovákia miniszterelnöke. Ők, szlovákok jól emlékeznek arra, amikor ezek az ellenségek a magyarok voltak, „manapság a romák vagy éppen az újságírók, értelmiségiek vagy Soros György. Szegény feje, el nem tudná képzelni, micsoda erők birtokában van. Ő a világ leghatalmasabbja, aki mellett Bill Gates eltörpül, csak irigyelheti óriási befolyását a technológiákra, az egész földkerekségre” - mondta az egykori szlovák miniszterelnök.

Szerinte az országok közt a civil társadalom intézményeinek erejében van különbség. Akad, ahol a kormányok ellenőrzésük alá akarják vonni őket. Radičová erre jó példának tartja a CEU esetét Budapesten, vagy náluk az egyes intézményeket ért támadásokat, például azt a vádat, hogy Soros finanszírozza őket.