Rengeteg fáradt olajat engedtek a Soroksári Duna-ágba, komoly a kár

Rengeteg fáradt olajat engedtek a Soroksári Duna-ágba, komoly a kár

Vízkárelhárítási munka a Ráckevei-Soroksári Duna-ágnál 2020 decemberében (Fotó: OVF)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

December 9-én vagy 10-én ismeretlenek hatalmas mennyiségű fáradt olajat engedtek Szigetszentmiklóson a csatornába, amelyből a szennyező anyag a Ráckevei (Soroksári) Duna-ágba került. A vízügyi szakemberek, amint értesültek a katasztrófáról, azonnal megkezdték a kármentést, és közleményük szerint sikeresen útját állták az olajnak, a környezeti kár azonban így is jelentős.

A csatorna torkolatnál „nagy mennyiségű, sötét színű, sűrű szénhidrogén-származék található, amely a csatorna teljes hosszában,
továbbá az RSD parti sávjának növényzetén is jelen van, körülbelül 2000 négyzetméteres kiterjedésben, változó, 2-5 cm vastagságban” –olvasható a Országos  Vízügyi  Főigazgatóság közleményében. Hozzátették, az általuk december 12-én elrendelt III. fokú vízminőség-védelmi készültség keretében a vízügyes szakemberek megkezdték a szükséges beavatkozásokat: lokalizálták a motorolaj és gázolaj  közötti sűrűségű szénhidrogén-származékot, az olaj felitatásra speciális anyagot helyeztek ki, és vákuumszivattyús eszközök segítségével elkezdték az olaj leszívását a vízfelszínről.

Annak érdekében, hogy a veszélyes anyag ne tudja elszennyezni a teljes Duna-ágat, munkatársaik a Ráckevei (Soroksári)-Duna medrében egy nagyjából 150 méter hosszú, felfújható merülőfallal körbekerítették azt a gyékényes-sás részt, ami megtartotta az  olajszennyezést, valamint  a merülőfal és a növényzet közé is olajfelitató lapokat helyeztek. A kármentesítéshez a szennyezett vízinövényzetet el kell távolítani, mivel annak sűrűsége nem teszi lehetővé, hogy az olajfelitató anyagot kijuttassuk, illetve az olajleszedő gép működtetése biztosítható legyen. A három vízügyi igazgatóság összefogásában végzett műszaki beavatkozás várhatóan 7-10 napot vesz igénybe.

Mindeközben a Facebook-oldalán az esetről elsőként beszámoló magánszemély nyomravezető díjat ajánlott fel az elkövetők kézre kerítése érdekében. Az eredetileg félmilliós jutalom hétfőre további felajánlásoknak köszönhetően már 900 ezer forintra emelkedett. Az ügyben a rendőrség is vizsgálatot indított.

Vízkárelhárítási munka a Ráckevei-Soroksári Duna-ágnál 2020 decemberében (Fotó: OVF)